Za izradu travarica za preporuku je koristiti kvalitetnu baznu rakiju koja je u okusu i mirisu neutralna, međutim može se koristiti i dobra rakija komovica. U prikazanim receptima količina potrebne bazne rakije je 2,5 L. Aromatično i ljekovito suho bilje u receptima može se relativno lako nabaviti u trgovinama sa biljnim pripravcima i čajevima.
Maceraciju suhog bilja u rakiji treba provoditi na sobnoj temperaturi od 20 °C, na tamnom mjestu i kroz vremensko razdoblje do maksimalno 14 dana u dobro zatvorenim posudama. Rezultati su većinom vidljivi u prvih 24h do 3 dana, stoga treba redovito kušati travaricu i prema tome odrediti kad ćemo ocijediti rakiju. Preduga maceracija dat će travarice preintenzivnog i neharmoničnog okusa i mirisa.
Univerzalna travarica sa 12 biljaka
- 10 g Anđelika
 - 5 g Borovica
 - 3 g Čestoslavica
 - 2 g Gospina trava
 - 10 g Iđirot
 - 5 g Kadulja
 - 3 g Kičica
 - 15 g Komorač
 - 5 g Majčina dušica
 - 8 g Neven
 - 10 g Sladić
 - 4 g Stolisnik
 

Velebitska travarica
- 5 g Anđelika
 - 10 g Gospina trava
 - 3 g Kičica
 - 10 g Komorač
 - 15 g Lazarkinja
 - 10 g Mažuran
 - 5 g Paprena metvica (menta)
 - 12 g Neven
 - 3 g Trava iva
 

PROČITAJTE JOŠ:
Konzumacija jakih alkoholnih pića u svijetu i Hrvatskoj
Osnovno o kušanju rakija i likera
		









