Berbu vrijeska treba obavljati kad su biljke u početnoj fazi cvjetanja. To je faza kad biljke imaju najviše aktivnih tvari, a na stabljikama ima najviše lišća. Rezanje nadzemnog dijela treba obaviti na visini od oko 5 cm.
Zelena se masa može sušiti prirodnim ili umjetnim putem. Prirodno sušenje obavlja se u zaštićenom i prozračnom prostoru. U sušnicama se vrijesak suši na temperaturi do 45 °C. Pri sušenju vrijeska posebnu pažnju treba posvetiti očuvanju arome i prirodne boje biljaka, kao i sprječavanju opadanja lišća sa stabljike. Za 1 kg suhe mase potrebno je oko 3,5 kg svježe.
Sušenje origana
Origano se može sušiti prirodno, na tamnom ili prozračnom mjestu, ili u sušnicama, na temperaturi do 45 °C. Od četiri do pet kilograma svježe mase dobije se jedan kilogram suhog nadzemnog dijela biljke.
Pročitajte još:
Sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja
Načini sušenja ljekovitog bilja
Sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja u svežnjevima
Sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja u dehidratoru
Sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja u pećnici
Čuvanje osušenog ljekovitog i aromatičnog bilja