Kadulja se za razliku od drugih biljaka bere nakon cvjetanja, krajem lipnja, tj. kad listovi poprime srebrnastu boju. Bere se cijeli nadzemni dio biljke na visini od 10 cm. Za proizvodnju lista nadzemni dio se suši, a zatim se odvaja stabljika od lista. Listovi se mogu sušiti prirodno na prozračnom mjestu ili u sušnici, prva dva do tri sata na temperaturi 55 °C, a kasnije na 40-45 °C. Osušeno se lišće pakira u papirnate ili jutene vreće i čuva na hladnom i tamnom mjestu. Berbu treba obaviti po suhom i sunčanom vremenu. Ako se kadulja koristi za destilaciju eteričnog ulja, prije destilacije pokošenu masu treba ostaviti da povene. Ako se destilacija ne može obaviti odmah nakon žetve, bilje treba osušiti.
Pročitajte još:
Sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja
Načini sušenja ljekovitog bilja
Sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja u svežnjevima
Sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja u dehidratoru
Sušenje ljekovitog i aromatičnog bilja u pećnici
Čuvanje osušenog ljekovitog i aromatičnog bilja