Vrijeme pripreme: oko 45 minuta
Sastojci (za 4 osobe):
✦3 mrkve
✦2 krumpira
✦200 g zamrznutog graška
✦200 g kiselih krastavaca
✦3 jaja
✦sol, papar
✦220 g grčkog jogurta
✦1 žlica sjeckanog peršina
Priprema: 1. Mrkvu i krumpir očistite od kore i narežite na sitne kockice. Stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 15-20 minuta. Zadnjih 10 minuta kuhanja dodajte i smrznuti grašak. Sve ocijedite kad je kuhano.
2. Zasebno skuhajte jaja, utvrdo. Stavite ih u lonac zajedno s vodom, a nakon što ona proključa, smanjite vatru i kuhajte oko 12 minuta. Kad su kuhana, odmah ih ocijedite i prelijte mlazom hladne vode, kako bi se lakše očistila od ljuske. Očistite ih i narežite na kockice. Kiseli krastavac također ocijedite i narežite na sitne kockice.
3. Sve povrće stavite u veliku zdjelu, dodajte sol, papar i sjeckani peršin (po želji). Sve prelijte grčkim jogurtom i dobro izmiješajte. Dobro ohladite prije posluživanja.
Savjet više: Grčki jogurt je izvrsna, manje masna zamjena za majonezu, a okusom će francuska salata pripremljena na ovaj način biti podjednako fina, ako ne i bolja. Ako ste u stisci s vremenom, koristite smrznutu mješavinu povrća za francusku (jedno pakiranje od 500 g će biti dovoljno).
Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:
Pileća juha s domaćim noklicama
Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom
Punejne pileće rolice s pireom od batatata
Snješko od krem sira s krekerima