width= 1 kg svježe svinjske koljenice
5 dag sušene slanine
2 glavice luka
2-3 mrkve
1 crvena paprika
1 l mlijeka
0,5 l vode
4-5 žlica ulja za prženje
1 dl suhog bijelog vina
1 žličica bosiljka
1 žličica kurkume
1 žlica vegete
sol

Svježu svinjsku koljenicu dobro operite i osušite, pa stavite kuhati u mlijeko. Tijekom kuhanja koljenicu povremeno okrenite i po potrebi dodajte vodu. Na ulju propržite sitno narezanu slaninu, te kada postane hrskava dodajte sitno narezani luk. Kada luk omekša, dodajte naribanu mrkvu, a nakon nekoliko minuta i crvenu papriku narezanu na manje trake, promiješajte i pirjajte 10 – 15 minuta. Skuhanu koljenicu izvadite iz mlijeka, odvojite meso od kosti i narežite ga na manje kocke. Narezano meso dodajte pirjanom povrću, zatim dodajte vino i zalijte mlijekom u kojem se kuhala koljenica. Dodajte vegetu, kurkumu i bosiljak, po potrebi posolite i prokuhajte sve zajedno desetak minuta. Poslužite sa širokim zelenim rezancima.

Prethodni članakZagorski namaz
Sljedeći članakBijele trubice
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.