Tijesto:
– 40 dag glatkog brašna
– 2,1 dcl ulja
– 2,1 dcl tople vode
Nadjev:
– 1,5 dcl džema
– 15 – 20 dag višanja ili trešanja (svježih, smrznutih ili iz kompota)
Dekoracija:
– šećer u prahu
Priprema tijesta: Pomiješati ulje s toplom vodom, usipati u brašno, pa rukom na kratko umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.
Priprema nadjeva: Tijesto razvaljati na papiru za pečenje, premazati džemom, rasporediti voće, te pomoću papira za pečenje preklopiti u oblik štrudle. Zajedno s papirom za pečenje staviti u pećnicu na 180°C dok samo malo ne promijene boju, oko 30 min. Ne smiju se prepeći jer postanu tvrde.
Dekoriranje: Još tople štrudle rezati u manje štrudlice i svaku obilato uvaljati u šećer u prahu.
Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“