OPG Dalibora Garića, iz Dragovaca, sela u brdskom dijelu općine Nova Kapela u Brodsko-posavskoj županiji bavi se mješovitom proizvodnjom: stočarstvom, ratarstvom i voćarstvom. Najveća ljubav su im lipicanci, a uz uzgoj lipicanaca žele se baviti i seoskim turizmom. Najveća ljubav su im lipicanci, a uz uzgoj lipicanaca žele se baviti i seoskim turizmom. Muči ih problem nedostatka zemlje za proširenje proizvodnje.

Kao mlad čovjek koji živi na selu, poljoprivredom se već dulje vrijeme bavim iz gušta. OPG smo osnovali prije tri godine. Među ostalim, zaljubio sam se u konje lipicance. Prve lipicance nabavio sam 2009. u Šibeniku. Tada u Slavoniji nije bilo ženskih grla za kupiti. Jednu kobilu kupio sam u Ergeli lipicanaca Jazbec iz Ivanovca, a drugu u Ergeli lipicanaca Ulanović iz Poljanice. Godinama sam čekao da imam kvalitetu koju sada imam, priča Dalibor. Za to vrijeme u oboru hrani svojih pet miljenika, lijepih i gracioznih lipicanaca.

Kaže da s površinama koje sada obrađuje može maksimalno držati do pet grla kobila. Kad bi riješio problem zemlje, možda bi uzgoj lipicanera proširio do deset kobila. Tim više što su u obližnjem eko-etno selu Stara Kapela kupili zemljište na kojemu se, ako on i supruga Ana stvore uvjete, žele baviti i seoskim turizmom, i najmom sportske opreme.

To bi im omogućilo i proširenje ergele. Time bi upotpunili turističku ponudu u tom poznatom mjestu u kojemu je razvijen seoski turizam. Ohrabruje ih i to što su u lipicance zaljubljeni i njihova djeca, kći Tena (7) i sin Rafael (11). Oni također rado pomažu koliko mogu, a posebno su vezani za život na selu.

Naša djeca su od malih nogu navikla na konje i druženje s njima. Vole ih, ne boje ih se, kažu da ne žele nigdje drugdje živjeti osim u Dragovcima gdje im je najljepše. No, još su mali, tko zna što život nosi, ponosan je Dalibor na svoje mališane.

Uz konje lipicance Garići drže i manje stado ovaca. Uzgajali su i koze koje su im, kaže Dalibor, pomogle da od korova i šikara očiste dio zemljišta.

Novcem od 15 tisuća eura koji su koji su dobili u natječaju za mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja (za mlade poljoprivrednike) Garići su prije dvije godine posadili nasad oraha na površini od tri hektara. Dalibor, inače prvostupnik sestrinstva, u Hitnoj pomoći Brodsko-posavske županije, kaže u šali da je to dugoročna investicija za mirovinu.

Uz orahe posadili su eksperimentalno i nešto kestena maruna. Na njima su doživjeli poprilične štete od divljači, pa ne planiraju proširenje nasada pod tom kulturom.

uzgoj lipicanaca lipicanci opg garić
Konji na imanju Garića

opg garić
Dalibor Garić sa svojim konjem

Imamo i manji voćnjak sa stotinjak stabala. Ove godine, ako nam to vremenske i zemljišne prilike dozvole, planiramo posaditi nekoliko sorti šljive na površini od 1,5 hektar. Problem je što zbog dugotrajne suše još ne možemo podrivati i pripremati zemljište predviđeno za sadnju, a vrijeme je za to. Šljive na ovom području uspijevaju i mislimo da je ulaganje i podizanje tog nasada isplativa investicija, kaže Dalibor Garić.

Naš domaćin ističe da su u Dragovcima, ali i ostalim selima novokapelačkog kraja jedan od izraženih problema velike zapuštene površine zemlje zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Kod nas je zaista specifična situacija. Površine su male, vrlo usitnjene, na nekima je i po desetak suvlasnika. Jako teško je kupiti i okrupniti tu zemlju, jer su mnogi suvlasnici umrli. Drugi su pak razasuti po svijetu, pa su njihove površine zarasle u korove i šikare. Na području našeg sela nemamo velikih površina državne zemlje kako to imaju u posavskim selima Sičama, Seocu i Magić Maloj. To uvelike ograničava mogućnosti bavljenja poljoprivredom na ovom našem području, upozorava Dalibor Garić.

Napominje da bi mjerodavni u općini i drugim mjerodavnim institucijama morali pokrenuti rješavanje tog problema.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje