Origano je kao biljka najaromatičniji je u vrijeme pred otvaranje cvjetova. Od origana se za konzumaciju i upotrebu koriste listovi i stabljike. Origano bijelih cvjetova nema ljekovita svojstva. Ima i farmakološko i terapeutsko djelovanje, učinkovit je kod liječenja oboljenja dišnih puteva, aerofagije te lošijeg apetita.

Postoji više od 40 članova roda Origanum, a najpoznatiji su majoran (Origanum majorana) te dvije vrste mravinca (Origanum vulgare i Origanum compactum); majoran se stoljećima koristi kao lijek za probavne tegobe te kao biljka koja djeluje smirujuće, dok su vrste mravinca O. compactum i O. vulgare bile lijek za probavne tegobe i urinarni sustav.

Pripravak čaja koji se priprema od origana ima značajno protuupalno, antibakterijsko, antivirusno i antioksidativno djelovanje te olakšava želučane i crijevne tegobe, zatim poboljšava rad jetre i žučnog mjehura, a umiruje i živčani sustav.

Origano ima antivirusna svojstva te djeluje tako da trenutačno olakšava tegobe uzrokovane infekcijama gornjeg dišnog sustava. Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom svojstvu, izvrstan je u borbi protiv gripa i prehlade. Imate li astmu, pomoći će vam inhaliranje čajem od origana. Pare ovog čaja pročišćavaju nosne kanale i čiste sinuse.

Priprema čaja od sušenog origana

Sastojci:

• 1 čajna kašičica usitnjenih listova origana;

• 200 ml vode.

Priprema i korištenje: prokuhati vodu i preliti listove origana. Posudu poklopiti i sačekati 10 min. Čaj procijediti i piti po šalicu prije jela.

U farmakološkoj industriji koristi se pretežito ulje koje se dobiva ekstrakcijom iz lišća biljke Origanum vulgare ssp. hirtum, uz pomoć maslinovog ulja kao nosača. Ulje origana je žućkaste boje, svojstvenog intenzivnog mirisa, a služi za unutarnju i vanjsku primjenu. Ulje mravinca pokazalo je superiornu antibakterijsku aktivnost u usporedbi s drugim aromatičnim biljem.

Ulje origana od davnina se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za sprječavanje širenja gljivica u tijelu uključujući Candida i Aspergillus vrste. Zahvaljujući antimikrobnom djelovanju ulje origana se uspješno primjenjuje i kod obične prehlade, gripe, tegoba sa sinusima, zaraza dišnog sustava. Blagotvorno djeluje protiv glavobolje, kašlja, probavnih tegoba, umora i menstrualnih tegoba kod žena. Mravinac je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa, npr. posjeduje 42 puta više antioksidativnih aktivnosti nego jabuka.

origano ljekovitost origana
Ulje divljeg origana i čaj imaju izniman antivirusni učinak

origano upotreba origana
Divlji origano

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje