Indijanska banana je voćka koja je preživjela ledeno doba, evolucijski je starija i od pčela. Bogata je vitaminima, nezasićenim masnim kiselinama i mineralima, kremasta. Okusom podsjeća na mješavinu manga, banane, avokada i ananasa i ono što je i najzanimljivije, biljka je iznimnog antikancerogenog potencijala. Svi njeni dijelovi su iskoristivi – plod, korijen, grane i list.

Indijanska banana je autohtona sjevernoamerička voćna vrsta, samonikla u istočnom dijelu SAD-a.

Ne samo što je bogata antioksidansima, nego i potiče ljudsko tijelo da ih samo proizvodi. Plantažno, u Hrvatskoj indijansku bananu uzgaja Ivan Šulog iz Donje Bistre, u nas začetnik uzgoja egzotična voća i povrća. Kako bi ovu “nutritivnu bombu” približio potrošačima, ali i potencijalnim kooperantima, organizirao je krajem rujna, na plantaži u Bistri, Festival indijanske banane. Obilasku plantaže prethodila su edukativna predavanja o nutritivnim vrijednostima ove voćke i mogućnostima njezina korištenja.

  40 i više djelatnih spojeva

Andrej Hanzlowsky, iz slovenske tvrtke Omega, koja posluje u području kemijske analitike i molekularne biologije, rekao je da je u svim dijelovima biljke prisutna molekula asimicina. Radio je istraživanje s korom i grančicama indijanske banane.

Uz asimicin, u njihovu ekstraktu ima još 40 spojeva, možda i više, koji su mu jako slični, ustvrdio je Hanzlowsky.

Nadodao je da je mišljenja kako indijanska banana sadrži puno acetogenina. To su aktivni spojevi koji, prema nekim navodima, ubijaju maligne stanice. To je razlog zašto se ova voćka održala već više od 60 milijuna godina.

-Insekti i bakterije ne mogu se prilagoditi na 40 različitih stvari koje ih uništavaju, rekao je Hanzlowsky. Govorio je i o provedenom istraživanju s ekstraktom listova banane.

Dva osušena lista namakao sam u vodi dva do tri sata. Potom sam tom tekućinom poprskao bazgu, koja je bila puna crnih lisnih uši. Sljedeće jutro sve uši su uginule, ispričao je Hanzlowsky.

indijanska banana antikancerogeno djelovanje
Indijanske banane

 class=
U Hrvatskoj indijansku bananu uzgaja Ivan Šulog iz Donje Bistre

 ,,Super hranaʺ

Nutricionist Branimir Dolibašić govorio je zašto bi indijansku bananu trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Rekao je da se radi o ‘super voćki’ bogatoj vitaminima B kompleksa, C i A, te mineralima, posebno magnezijem, kalcijem, manganom, bakrom i cinkom.

Nezasićene masne kiseline: omega-3, omega-6 i omega-9 plodu daju kremoznost i kašastu konzistenciju, pojasnio je Dolibašić. Rekao je da se plod jako dobro slaže s mliječnim proizvodima. Zahvalan je i za slastičarstvo i za pekarstvo. Rekao je i da je dosad, kroz razna laboratorijska istraživanja, izdvojeno iz ekstrakta indijanske banane više od 400 potencijalnih antitumorskih spojeva iz klase acetogenina.

Svaki od njih ima potencijal za daljnja istraživanja, poručio je Dolibašić.

Tijekom obilaska plantaže, gdje su bili upoznati i s drugim egzotičnim voćem koje pod brendom “Exotic King” uzgaja Šulog, sudionici festivala kušali su i craft pivo od indijanske banane.

indijanska banana
U nasadu indijanskih banana

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje