U Vukovini kraj Velike Gorice od 1987. g. proizvodnjom i uzgojem peradi bavi se OPG Bakmaz. Te godine su Šime Bakmaz i Anka Bakmaz, roditelji Martine Bakmaz Mijić, doktorice veterinarske medicine, nabavili prvi inkubator. Tako je krenula priča s uzgojem peradi. Njihove proizvode možete pronaći i putem facebook stranice OPG Bakmaz – proizvodnja i uzgoj peradi.

S vremenom smo počeli povećavati kapacitete proizvodnje. Kupili smo imanje, napravili farmu i u najvećoj proizvodnji smo imali 1500 komada matičnog jata gusaka (bili smo jedini proizvođači gusaka u državi), 1500 komada matičnog jata pataka i 600 komada matičnog jata kokoši. Vremenom smo odustali od držanja gusaka i pataka i preusmjerili smo se na proizvodnju i uzgoj kokoši. Vlastiti OPG (Opg Bakmaz Mijić Martina) otvorila sam prije 7 godina i nekako je bilo prirodno da završim i Veterinarski fakultet i nastavim rad u peradarstvu. Prije 5 godina smo putem fondova dobili bespovratna sredstava koja smo uložili u modernizaciju farme, kazala nam je Martina.

Zanimljive pasmine, no brojnost se smanjuje

Kokoši držimo isključivo podno u našim objektima. Objekti su zatvorenog tipa, osvijetljeni i prirodnim i umjetnim osvijetljenjem, ventilacijom… Takav način nam se pokazao najbolji da bi proizveli zdrave (nadzor HVI, Centar za peradarstvo) piliće, pilenke i kokoši. Trenutno imamo 600 roditelja domaćih kokoši, iako će taj broj sljedeće godine biti manji. Valiona nam se nalazi na farmi u Vukovini. Godišnje uzgojimo nekoliko tisuća pilenki. U ponudi imamo crvene lagane nesilice (lohmann brown), od kombiniranih pasmina super harco, gaina – talijanska domaća kokoš i vlastite domaće kokoši. Također prodajemo i vlastite domaće piliće različite starosti. Sve jedinke su cijepljene i zdrave.

 class=
Pilići s OPG-a Bakmaz – kupci jako hvale kvalitetu i nesivost pilića

Hrana se radi po recepturama ovisno o starosti, proizvodnim sposobnostima jedinki, godišnjem dobu, itd. Tako da se udio proteina, vlakana i ostalih komponenti tijekom godine mijenjaju. Izbjegavaju bilo kakve GMO komponente (koliko je to danas moguće) i koriste biljne dodatke prehrani. Perad prodaju na kućnom pragu i na sajmovima. Nastoje biti fleksibilni i susretljivi da sve strane budu zadovoljne. Na farmi je moguće kupiti perad od ponedjeljka do subote. 

Izazovne godine

-Moram priznati da su zadnje 3 godine izuzetno izazovne, teške. Korona nas je sve šokirala, a posebice činjenica da odjednom više nije bilo sajmova, nije bilo prodaje. Trebalo nam je oko mjesec dana da se posložimo da krenemo s oglasima, dostavom, facebook stranicom i nekako smo se snašli. Moram priznati da sam ogorčena da nitko iz Ministarstva nije obratio pozornost na nas male OPG-ove. Zbog svega toga je mnogo ljudi i odustalo od poljoprivrede, a nažalost ono najgore tek dolazi, crno prognozira Martina.

 class=
OPG Bakmaz broji razne pasmine

Današnja situacija, nažalost, nije optimistična. Cijena žitarica se mijenja na tjednoj bazi, gorivo svaki tjedan poskupljuje, industrijska struja je skuplja 300 % … Nedavno smo razmišljali o ugradnji solarne elektrane na farmi da malo uštedimo. Zadnje dvije godine tko si može dozvoliti da potroši i/ili riskira 20.000 eura, kad je pitanje što će biti sutra? Žao mi je da u Ministarstvu nema sluha za male proizvođače. Mogli su onih 200 000 kn za povratnike iz inozemstva uložiti u male koji se žele razvijati i biti uspješniji, ionako će se malo tko vratiti zbog spomenutog iznosa natrag u Lijepu Našu, govori Martina.

Zbog svega navedenog, Martina se i sama nalazi na prekretnici, nastaviti dalje, boriti se ili jednostavno odustati?

Pročitajte još:

Uzgoj kokoši na OPG-u

Što treba učiniti prije proizvodnje jaja?

Kokoš hrvatica – da ili ne?

Preporučene pasminske kokoši za obiteljska gospodarstva

OPG Poropat – sretne koke iz Istre

Prethodni članakPreporučene pasminske kokoši za obiteljska gospodarstva
Sljedeći članakOPG Poropat – sretne koke iz Istre
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362