U Vukovini kraj Velike Gorice od 1987. g. proizvodnjom i uzgojem peradi bavi se OPG Bakmaz. Te godine su Šime Bakmaz i Anka Bakmaz, roditelji Martine Bakmaz Mijić, doktorice veterinarske medicine, nabavili prvi inkubator. Tako je krenula priča s uzgojem peradi. Njihove proizvode možete pronaći i putem facebook stranice OPG Bakmaz – proizvodnja i uzgoj peradi.

S vremenom smo počeli povećavati kapacitete proizvodnje. Kupili smo imanje, napravili farmu i u najvećoj proizvodnji smo imali 1500 komada matičnog jata gusaka (bili smo jedini proizvođači gusaka u državi), 1500 komada matičnog jata pataka i 600 komada matičnog jata kokoši. Vremenom smo odustali od držanja gusaka i pataka i preusmjerili smo se na proizvodnju i uzgoj kokoši. Vlastiti OPG (Opg Bakmaz Mijić Martina) otvorila sam prije 7 godina i nekako je bilo prirodno da završim i Veterinarski fakultet i nastavim rad u peradarstvu. Prije 5 godina smo putem fondova dobili bespovratna sredstava koja smo uložili u modernizaciju farme, kazala nam je Martina.

Zanimljive pasmine, no brojnost se smanjuje

Kokoši držimo isključivo podno u našim objektima. Objekti su zatvorenog tipa, osvijetljeni i prirodnim i umjetnim osvijetljenjem, ventilacijom… Takav način nam se pokazao najbolji da bi proizveli zdrave (nadzor HVI, Centar za peradarstvo) piliće, pilenke i kokoši. Trenutno imamo 600 roditelja domaćih kokoši, iako će taj broj sljedeće godine biti manji. Valiona nam se nalazi na farmi u Vukovini. Godišnje uzgojimo nekoliko tisuća pilenki. U ponudi imamo crvene lagane nesilice (lohmann brown), od kombiniranih pasmina super harco, gaina – talijanska domaća kokoš i vlastite domaće kokoši. Također prodajemo i vlastite domaće piliće različite starosti. Sve jedinke su cijepljene i zdrave.

 class=
Pilići s OPG-a Bakmaz – kupci jako hvale kvalitetu i nesivost pilića

Hrana se radi po recepturama ovisno o starosti, proizvodnim sposobnostima jedinki, godišnjem dobu, itd. Tako da se udio proteina, vlakana i ostalih komponenti tijekom godine mijenjaju. Izbjegavaju bilo kakve GMO komponente (koliko je to danas moguće) i koriste biljne dodatke prehrani. Perad prodaju na kućnom pragu i na sajmovima. Nastoje biti fleksibilni i susretljivi da sve strane budu zadovoljne. Na farmi je moguće kupiti perad od ponedjeljka do subote. 

Izazovne godine

-Moram priznati da su zadnje 3 godine izuzetno izazovne, teške. Korona nas je sve šokirala, a posebice činjenica da odjednom više nije bilo sajmova, nije bilo prodaje. Trebalo nam je oko mjesec dana da se posložimo da krenemo s oglasima, dostavom, facebook stranicom i nekako smo se snašli. Moram priznati da sam ogorčena da nitko iz Ministarstva nije obratio pozornost na nas male OPG-ove. Zbog svega toga je mnogo ljudi i odustalo od poljoprivrede, a nažalost ono najgore tek dolazi, crno prognozira Martina.

 class=
OPG Bakmaz broji razne pasmine

Današnja situacija, nažalost, nije optimistična. Cijena žitarica se mijenja na tjednoj bazi, gorivo svaki tjedan poskupljuje, industrijska struja je skuplja 300 % … Nedavno smo razmišljali o ugradnji solarne elektrane na farmi da malo uštedimo. Zadnje dvije godine tko si može dozvoliti da potroši i/ili riskira 20.000 eura, kad je pitanje što će biti sutra? Žao mi je da u Ministarstvu nema sluha za male proizvođače. Mogli su onih 200 000 kn za povratnike iz inozemstva uložiti u male koji se žele razvijati i biti uspješniji, ionako će se malo tko vratiti zbog spomenutog iznosa natrag u Lijepu Našu, govori Martina.

Zbog svega navedenog, Martina se i sama nalazi na prekretnici, nastaviti dalje, boriti se ili jednostavno odustati?

Pročitajte još:

Uzgoj kokoši na OPG-u

Što treba učiniti prije proizvodnje jaja?

Kokoš hrvatica – da ili ne?

Preporučene pasminske kokoši za obiteljska gospodarstva

OPG Poropat – sretne koke iz Istre

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPreporučene pasminske kokoši za obiteljska gospodarstva
Sljedeći članakOPG Poropat – sretne koke iz Istre
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362