Za ossobuco:
– teleća koljenica oko 2 kg
– malo brašna
– 2 manja luka
– 4 manje mrkve
– 1/4 sijeckanog celerovog korijena
– 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
– 4 režnja češnjaka
– maslinovo ulje
– 3 dcl bijelog vina
– 2 lovorova lista
– majčina dušica
– 40 dag rajčice (peleti, pasirana, svježa)
Za gremolatu:
– naribana korica jednog limuna
– 1 režanj češnjaka
– 2-3 žlice svježe nasjeckanog peršina
Za rižoto s kurkumom:
– pileći ili povrtni temeljac
– 2 žlice maslaca
– maslinovo ulje
– 500 g riže
– malo kurkume
– 3 žlice svježe naribanog parmezana
– sol i papar
Priprema:
Za ossobuco:
Meso posolite, uvaljajte u brašno i dobro otresite. U plićoj posudi s poklopcem zagrijte maslinovo ulje, i popržite meso na kratko sa svih strana. Meso izvadite, u tavu dodajte malo vina, a kada se zapečeni sloj otopi, tekućinu dodajte u meso. Posudu obrišite papirnatim ubrusom, a na ostatku maslinovog ulja pirjajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, korijen i list celera, te rajčicu. Povrće podlijevajte vinom. Kada povrće omekša, na njega složite komade mesa. Dodajte majčinu dušicu, lovorov list, papar i malo vina, poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva. Ostavite da se peče 2,5-3 sata, dok se meso ne počne odvajati od kostiju.
Za gremolatu:
Sve sastojke za gremolatu izmiješajte zajedno.
Rižoto s kurkumom:
U većoj posudi ugrijte žlicu maslaca s malo maslinovog ulja. Dodajte rižu i pirjajte nekoliko minuta mješajući. Dodajte kurkumu, te na umjerenoj vatri kuhajte rižoto, dodajući malo po malo temeljca. Kada je riža al dente, sklonite je s vatre, dodajte žlicu maslaca, naribani parmezan, sol i papar. Promiješajte i poslužite, a kada je ossobuco gotov, pospite ga s gremolatom.