Za ossobuco:
teleća koljenica oko 2 kg
malo brašna
2 manja luka
4 manje mrkve
1/4 sijeckanog celerovog korijena
2 stabljike celera, sitno nasjeckane
4 režnja češnjaka
maslinovo ulje
3 dcl bijelog vina
2 lovorova lista
majčina dušica
40 dag rajčice (peleti, pasirana, svježa)

Za gremolatu:
naribana korica jednog limuna
1 režanj češnjaka
2-3 žlice svježe nasjeckanog peršina

Za rižoto s kurkumom:
pileći ili povrtni temeljac
2 žlice maslaca
maslinovo ulje
500 g riže
malo kurkume
3 žlice svježe naribanog parmezana
sol i papar

Priprema:

Za ossobuco:

Meso posolite, uvaljajte u brašno i dobro otresite. U plićoj posudi s poklopcem zagrijte maslinovo ulje, i popržite meso na kratko sa svih strana. Meso izvadite, u tavu dodajte malo vina, a kada se zapečeni sloj otopi, tekućinu dodajte u meso. Posudu obrišite papirnatim ubrusom, a na ostatku maslinovog ulja pirjajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, korijen i list celera, te rajčicu. Povrće podlijevajte vinom. Kada povrće omekša, na njega složite komade mesa. Dodajte majčinu dušicu, lovorov list, papar i malo vina, poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva. Ostavite da se peče 2,5-3 sata, dok se meso ne počne odvajati od kostiju.

Za gremolatu:

Sve sastojke za gremolatu izmiješajte zajedno.

Rižoto s kurkumom:

U većoj posudi ugrijte žlicu maslaca s malo maslinovog ulja. Dodajte rižu i pirjajte nekoliko minuta mješajući. Dodajte kurkumu, te na umjerenoj vatri kuhajte rižoto, dodajući malo po malo temeljca. Kada je riža al dente, sklonite je s vatre, dodajte žlicu maslaca, naribani parmezan, sol i papar. Promiješajte i poslužite, a kada je ossobuco gotov, pospite ga s gremolatom.

Prethodni članakPunjena rolana teletina
Sljedeći članakPotica
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.