Sastojci:
7 crvenih paprika
3 fileta sardina (iz staklenke)
60 g kapara
250 g ljutike
1/2 svežnjića peršina
1/2 svežnjića kopra
6 žlica maslinova ulja
800 g mljevene teletine
2 jaja
sol
papar
2 žlice umaka worcester
2 žličice mljevene paprike
100 ml bijelog vina
400 ml telećeg temeljca
2 lovorova lista
1 žličica škroba

Priprema:
Zagrijte grill u pećnici. Operite 6 paprika, posušite ih i stavite na lim. Zatim ih pecite 10- ak minuta, a pri tome ih više puta okrenite. Izvadite ih i malo ohladite. Gornju četvrtinu odrežite kao poklopac te uklonite sjemenke. Sardine i kapare ocijedite. Sardine i 1 žlicu kapara nasjeckajte. Oljuštite i nasjeckajte 100 g ljutike. Začinsko bilje operite, protresite, a peršin nasjeckajte. Kockice ljutike propirjajte na 2 žlice vrućeg ulja. Dodajte peršin, propirjajte i ostavite da se malo ohladi. Zatim to pomiješajte sa sardinama, nasjeckanim kaparama, mljevenim mesom, jajima, solju, paprom i umakom worcester. Time nadjenite paprike. Stavite natrag poklopce i lagano ih pritisnite. Pečnicu zagrijte na 200 °C. Preostalu ljutiku oljuštite i narežite na tanke rezance. Operite 1 papriku, očistite je i nasjeckajte. Kopar usitnite. Ljutiku i papriku popržte u posudi za pečenje na 4 žlice ulja te začinite mljevenom paprikom. Na to stavite paprike te ulijte vino i temeljac. Dodajte lovorove listove te posolite i popaprite. Pecite 25 – 30 min. Posudu izvadite, umak zgusnite škrobom i zakuhajte ga. Dodajte preostale kapare i kopar.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.