PRIPREMITE:
2 veća gušcja bataka (ukupno 800 g do 1 kg)
gušcju mast
veliku glavicu luka
zelenu papriku
rajčicu (može i iz zamrzivača)
2 žličice blago ljute crvene paprike
lovorov list
1 jabuku
800 g kiselog kupusa – ribanca
2-3 dl kiselog vrhnja
sol
mješavinu začina
Batake operite i prepolovite. Na malo guščje masti, kao za paprikaš, prodinstajte sitno sjeckani luk. Sklonite s vatre, pospite crvenom paprikom i dodajte meso. Na jakoj vatri zapržite, blago posolite, dodajte opranu papriku i rajčicu, smanjite temperaturu, poklopite i na laganoj vatri u vlastitoj masti – pari pirjajte dok ne omekša (ako sok nestane, dolijevajte samo s malo tople vode ili goveđe juhe). Kiseli kupus isperite i ocijedite, propirjajte s lovorovim listom i oljuštenom i vrlo tanko narezanom jabukom (ili dunjom). Kada meso i kupus omekšaju, promiješajte, prelijte vrhnjem, dodajte mješavinu začina, po potrebi dosolite, pusti te da prokuha i odmah servirajte.