Sastojci:
1 žlicu ulja
25 g maslaca
4 kriške dimljene slanine sitno narezane
2 mala poriluka tanko narezana, odvojiti zeleni od bijelog dijela
750 g krumpira narezanog na kockice
900 ml pileceg temeljca
150 – 200 g kuhane piletine narezane na kockice
600 ml manje masnog mlijeka
150 ml vrhnja za kuhanje s visokim udjelom masnoce
100 g špinata, opranog, grubo nasjeckanog
sol i papar
Priprema:
Ulje i maslac zagrijte u većoj dubokoj posudi, dodajte slaninu, bijeli dio poriluka i krumpir te miješajući pržite na slaboj vatri 5 minuta, dok lagano ne požuti. Umiješajte temeljac, pustite da zakipi, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, dok krumpir ne omekša. Dodajte piletinu i kuhajte na jakoj vatri 3 minute. Umiješajte zelene kriške poriluka, mlijeko, vrhnje te malo soli i papra. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte špinat i malo muškatnog oraščića. Kuhajte 2 minute, dok špinat ne bude gotov. Razdijelite u zdjelice, pospite s još malo muškatnog oraščića, a kao prilog poslužite kruh s hrskavom koricom. Za kremastu juhu od piletine, slanine i celera umjesto poriluka upotrijebite 1 nasjeckanu glavicu luka, a krumpir zamijenite celerovim korijenom. Pržite sa slaninom kao u receptu. Grubo izgnječite povrće ili napravite pire pa dodajte piletinu i kuhajte kao što je opisano. Pomiješajte s vrhnjem i muškatnim oraščićem, a umjesto špinata dodajte 2 žlice nasjeckanog vlasca.