Tijesto:

✦100 g prženih i sjeckanih lješnjaka

✦10 bjelanjaka

✦15 žlica šećera

✦10 žlica brašna

✦6 žlica Nutelle

Priprema: U veći kalup dimenzije 28 x 32 cm staviti papir za pečenje, premazati ga marga­rinom, posipati brašnom i rasporediti grubo sjeckane pržene lješnjake. Istući bjelanjke u čvrst snijeg, te postupno dodavati šećer. Do­dati brašno, te sjediniti pjenjačom. Smjesu rasporediti po lješnjacima i peći na 180 °C oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit okrenuti da lješnjaci budu na vrhu i maknuti papir za pe­čenje. Lješnjake premazati Nutellom.

Krema:

✦10 žumanjaka

✦12 žlica šećera

✦4 žlice brašna

✦3 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦500 ml mlijeka

✦250 g margarina

✦100 g čokolade za kuhanje

✦3 vanilin šećera

Priprema: Pomiješati žumanjke, šećer, braš­no i škrobno brašno s malo mlijeka, a ostatak staviti kuhati. U uzavrelo mlijeko dodati pri­premljene sastojke i kuhati dok ne postane gusto. Ohladiti i dodati izrađen margarin sobne temperature. Kremu podijeliti na dva dijela, u jedan dio staviti otopljenu i malo ohlađenu čokoladu za kuhanje, a u drugi vanilin šećer. Kremu nanositi s vrećicom za ukrašavanje tako da se kombiniraju obje vr­ste kreme naizmjence.

Dekoracija:

✦50 g čokolade za kuhanje

✦1 – 2 žlice ulja

Priprema: Otopiti čokoladu i ulje na pari, te malo ohladiti. Staviti u tuljac (fišek) od papi­ra za pečenje i šarati po kremi.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako suša utječe na pčele?
Sljedeći članakMrvljenac s breskvama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.