Marijanina medena pita. Tradicionalna poslastica u modernom ruhu oduševiti će sve generacije, a dodatak kokosa raspametiti će i najveće skeptike.

Tijesto :
– 18 dag šećera
– 3 žlice meda
– 8 žlica mlijeka
– 5 dag maslaca
– 1 mala žlica sode bikarbone
– 1 jaje
– 50 dag oštrog brašna
– 1 vrećica cimeta

Nadjev:
– 1/2 l mlijeka
– 2 pudinga od vanilije
– 1 margarin za kreme
– 1 vanilin šećer
– 10 dag kokosovog brašna

Priprema tijesta: šećer, med, mlijeko i maslac lagano zagrijavati uz miješanje. Ohladiti, te dodati sodu, jaje, brašno i cimet. Dobro umijesiti i podijeliti na 3 dijela. Svaki dio brzo razvaljati na veličinu lima i peći na obrnutoj strani lima na 175 °C oko 5 – 10 minuta. Paziti da kore ne potamne.

Priprema nadjeva: U mlijeku skuhati pudinge sa šećerom prema uputi s vrećice. Ohladiti, dodati izrađeni margarin, vanilin šećer, po potrebi šećer u prahu i kokosovo brašno.

Slagati: biskvit, krema, biskvit, krema, biskvit. Posipati šećerom u prahu.

 

Recept iz knjige Moji najbolji kolači 2

Prethodni članakKraljevski obrok
Sljedeći članakKolač od krem banana
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.