Tijesto:

✦300 ml toplog mlijeka

✦1 kocka svježeg kvasca

✦1 žlica šećera

✦oko 500 g glatkog brašna

✦100 ml ulja

✦prstohvat soli

Priprema: U 200 ml toplog mlijeka dodati kvasac i šećer, te pomiješati. U zdjeli prosi­jati brašno, napraviti udubljenje u sredini, pa uliti kvasac, ulje, preostalo toplo mlijeko i pr­stohvat soli. Zamijesiti tijesto, da se ne lijepi za ruke, a po potrebi dodati još malo brašna. Od tijesta napraviti kuglu, staviti u zdjelu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom oko 30 – 45 minuta. Tijesto razva­ljati u pravokutni oblik čija je stranica dužina kalupa 35 cm.

Nadjev:

✦150 g prženih i mljevenih lješnjaka

✦100 g maslaca

✦100 g čokolade za kuhanje

✦3 – 4 žlice mlijeka

Priprema: Peći lješnjake u pećnici nekoliko minuta dok ne dobiju tamnosmeđu boju. Staviti ih u kuhinjsku krpu i protrljati ih kako bi se uklonile ljuske. Staviti ih u plastičnu vre­ćicu i u grubo ih drobiti valjkom ili pomoću blendera. Na pari otopiti maslac, čokoladu i mlijeko, pa dodati lješnjake. Tijesto prema­zati nadjevom po cijeloj površini. Zarolati, te po sredini napraviti rez nožem, ali ne do kra­ja. Od spojenog kraja rolade preklapati dije­love tijesta. Kalup za kruh dimenzije 15 x 35 cm obložiti papirom za pečenje ili namazati uljem i posuti brašnom, pa staviti pletenicu. Ostaviti je na toplom pokrivenu kuhinjskom krpom oko 15 minuta.

Premaz:

✦1 žumanjak

✦par kapi mlijeka

Priprema: Vilicom razmutiti žumanjak s malo mlijeka i premazati dijelove tijesta koji nisu premazani nadjevom. Peći oko 40 mi­nuta na 180 °C.

Sirup:

✦100 g šećera

✦100 ml vode

Priprema: Vodu i šećer kuhati nekoliko mi­nuta dok smjesa ne bude gustoće sirupa, pa premazati vruću pletenicu. Pokriti kuhinj­skom krpom i ostaviti da se ohladi.

Savjet: Umjesto nadjeva može se koristiti 300 g Nutelle i 150 g mljevenog lješnjaka.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Prethodni članakRast cijena voća nastavljen
Sljedeći članakVolim te
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.