Tijesto:
✦300 ml toplog mlijeka
✦1 kocka svježeg kvasca
✦1 žlica šećera
✦oko 500 g glatkog brašna
✦100 ml ulja
✦prstohvat soli
Priprema: U 200 ml toplog mlijeka dodati kvasac i šećer, te pomiješati. U zdjeli prosijati brašno, napraviti udubljenje u sredini, pa uliti kvasac, ulje, preostalo toplo mlijeko i prstohvat soli. Zamijesiti tijesto, da se ne lijepi za ruke, a po potrebi dodati još malo brašna. Od tijesta napraviti kuglu, staviti u zdjelu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom oko 30 – 45 minuta. Tijesto razvaljati u pravokutni oblik čija je stranica dužina kalupa 35 cm.
Nadjev:
✦150 g prženih i mljevenih lješnjaka
✦100 g maslaca
✦100 g čokolade za kuhanje
✦3 – 4 žlice mlijeka
Priprema: Peći lješnjake u pećnici nekoliko minuta dok ne dobiju tamnosmeđu boju. Staviti ih u kuhinjsku krpu i protrljati ih kako bi se uklonile ljuske. Staviti ih u plastičnu vrećicu i u grubo ih drobiti valjkom ili pomoću blendera. Na pari otopiti maslac, čokoladu i mlijeko, pa dodati lješnjake. Tijesto premazati nadjevom po cijeloj površini. Zarolati, te po sredini napraviti rez nožem, ali ne do kraja. Od spojenog kraja rolade preklapati dijelove tijesta. Kalup za kruh dimenzije 15 x 35 cm obložiti papirom za pečenje ili namazati uljem i posuti brašnom, pa staviti pletenicu. Ostaviti je na toplom pokrivenu kuhinjskom krpom oko 15 minuta.
Premaz:
✦1 žumanjak
✦par kapi mlijeka
Priprema: Vilicom razmutiti žumanjak s malo mlijeka i premazati dijelove tijesta koji nisu premazani nadjevom. Peći oko 40 minuta na 180 °C.
Sirup:
✦100 g šećera
✦100 ml vode
Priprema: Vodu i šećer kuhati nekoliko minuta dok smjesa ne bude gustoće sirupa, pa premazati vruću pletenicu. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.
Savjet: Umjesto nadjeva može se koristiti 300 g Nutelle i 150 g mljevenog lješnjaka.
Recept iz knjige Moji čokoladni kolači