Suha smjesa (mjera je čaša od 180 ml):

✦2 čaše oštrog brašna – 250 g

✦1 prašak za pecivo

✦2 čaše pšenične krupice (grisa) – 250 g

✦½ čaše šećera – 100 g

✦1 vanilin šećer

Priprema:

Prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati pšeničnu krupicu, šećer i vanilin šećer.

Nadjev:

✦1500 g kiselkastih jabuka

✦½ čaše šećera – 100 g

✦2 vanilin šećera

✦cimet po želji

I još:

✦200 g maslaca ili margarina

Priprema:

Jabuke oguliti i naribati. Dodati im šećer, vanilin šećer i cimet, te dobro promiješati.

Kalup za pečenje dimenzije 30 x 20 cm dobro namazati maslacem ili margarinom. Suhu smjesu podijeliti na 3 dijela, a nadjev na 2 dijela. U kalup prvo staviti suhu smjesu, pa nadjev.

Ponoviti još jednom suhu smjesu, pa na nju nadjev. Završiti sa suhom smjesom i po vrhu naribati maslac. Peći na 180 °C, oko 45 minuta. Malo ohladiti, izrezati na kocke i posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakPrinces krafne
Sljedeći članakVanilin roščići
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.