Prhko tijesto (za oko 18 kom):
✦200 g maslaca ili margarina
✦150 g šećera
✦2 jaja
✦ribana korica 1 limuna
✦400 g glatkog brašna
✦200 g prženih mljevenih lješnjaka
Priprema:
1. Omekšali maslac, šećer, jaja i koricu limuna vilicom izmiješati. Dodati brašno i mljevene lješnjake, pa tijesto mijesiti dok se ne poveže. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.
2. Kalupe za košarice premazati omekšalim maslacem. Tijesto razvaljati na 3 mm debljine. Čašom ili okruglim kalupom malo većim od košarica rezati krugove u tijestu. Tijesto staviti u košaricu i prstima lagano pritisnuti u utore kalupa. Dno izbockati vilicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C, oko 20 minuta.
Krema:
✦4 žumanjaka
✦150 g šećera
✦80 g škrobnog brašna (gustina)
✦600 ml mlijeka
✦1 žlica arome vanilije
✦250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
3. Žumanjke, šećer i škrobno brašno dobro promješati s malo mlijeka, pa ukuhati u ostatak mlijeka s aromom vanilije. Kuhati miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Maknuti s vatre kad se zgusne i pokriti prozirnom folijom. U ohlađeno dodati čvrsto izmiksano vrhnje za šlag i ručno izmiješati.
4. Svaku košaricu napuniti kremom pomoću slastičarske vrećice.
I još:
✦voće po želji (jagode, maline, borovnice, breskve)
✦1 preljev za torte
Ukrašavanje:
Po kremi posložiti sezonsko voće. Preljev za torte pripremiti prema uputama na pakiranju i premazati kistom voće. Staviti na hlađenje.
Recept iz knjige Moji voćni kolači