PRIPREMITE:

 

2 žlicice soli

10 zrna papra

limunov sok

4 odreska lososa (po 15 dag)

50 dag zelenih šparoga

7 listica želatine

2 dag gljiva(tartufa narezanih na rezančiće

6 malih rajčica

1 l suhog rizlinga

Pristavite 0,75 l vode sa solju, paprom i limunovim sokom, dodajte losos pa kuhajte 10 minuta na sasvim niskoj temperaturi. Ribu izvadite iz juhe i omotajte aluminijskom foli jom. šparoge oljuštite, odrežite im tvrde vrhove pa kuhajte u istoj tekucini 25-30 minuta da omekšaju. Izvadite ih iz juhe i ohladite. Listiće želatine namačite 10 minuta u hladnoj vodi. Losos rasporedite u 4 tanjura, pospite gljivama i šparogama. Rajčice operite, obrišite, prepolovite i raspodijelite po tanjurima. Odvojite 0,25 l juhe i zagrijte. Ne smije provreti. Otopite želatinu u juhi, dolijte rizling, malo ohladite pa prelijte po pripremljenim sastojcima na tanjurima. Neka se hladetina u hladnjaku stvrdne.

Prethodni članakKrem juha od pastrve
Sljedeći članakRolada od oslića
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.