Kad nas nešto zaboli obično odmah posežemo za lijekovima koji će nas osloboditi neugodne boli. Međutim, neke biljke također djeluju protiv bolova.

Kurkuma – Neka istraživanja su pokazala da je kurkuma učinkovitija protiv bolova i upala od lijekova. Kurkuma djeluje kod reumatoidnog artritisa jer sprječava uništavanje zglobova.

 Sadrži protein Nf-kB koji u tijelu aktivira tjelesne obrambene mehanizme koji pomažu u borbi s bolovima.

Crno grožđe, višnje i plavo-ljubičaste bobice – Crno grožđe sadrži puno resveratrola, snažnog antioksidansa koji blokira enzime koji oštećuju tkiva što dovodi do bolova u mišićima i zglobovima. Resveratrol pomaže u zaštiti protiv oštećenja hrskavice koje uzrokuje bolove u leđima. Resveratrola ima i u višnjama, a ekstrakt višnje deset puta je učinkovitiji od aspirina kod ublažavanja upala. Resveratrol se nalazi i u borovnicama, brusnicama i kupinama.

Đumbir – Ovaj začin ima svojstvo blokiranja prostaglandina koji je posrednik bolova. Đumbir se odavno koristi kao prirodno sredstvo za ublažavanje boli, osobito u Indiji.

Istraživanja su pokazala da se 2/3 bolesnika s kroničnom boli u koljenu manje žalila na bol nakon uzimanja dnevne doze đumbira u trajanju od 6 tjedana. Dnevna doza je 500 do 1000 mg.

Soja povoljno djeluje kod osteoartritisa, a bolesnici koji su dnevno uzimali 40 grama sojinog proteina u roku od tri mjeseca, rekli su da im je bol manja. Soja sadrži izoflavon i biljni hormon s jakim antiupalnim svojstvima koji pomaže smanjiti nelagodu uzrokovanu boli od osteoartritisa i drugih sličnih bolesti.

Trešnje, ali i druge vrste bobičastog voća sadrže velike količine antocijanina, antioksidansa koji je ključan u borbi s bolovima. Bolesnici koji su jeli 45 velikih trešanja dnevno u roku mjesec dana smanjili su upale. Antocijanin je učinkovit kod liječenja artritisa. Rezultati se poboljšavaju ako se uz voće konzumira i sok od trešnje ili višnje.

Kava – Lijekovi protiv bolova često sadrže kofein, tako i kava ublažava bolove. Kava djeluje kao prirodni blokator boli i posebno je dobra nakon treninga. Ispitanici koji su pili dvije šalice kave nakon vježbanja smanjili su bolove nakon treninga gotovo za 50 %. Kava je dobra i prije treninga jer podiže prag boli.

Kadulja se koristi za liječenje bolesti grla, kod bolesti desni, laringitisa i drugih bolesti. Kadulja sadrži kiseline koje se apsorbiraju u tijelu i djeluju kao antiupalni agens koji smiruje upalu mišiće.

Izvor: Gospodarski kalendar

Prethodni članakNovi slučajevi visokopatogene influence u divljih ptica na području Zagrebačke županije
Sljedeći članakBiljke za ugodan san
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.