Nakon branja i sušenja, ljekovito bilje moramo pospremiti. Kako bismo mogli rabiti bilje u vremenu kad ga nema, a da pritom ne uništimo sav prijašnji trud i potrošeno vrijeme, potrebno ga je pravilno čuvati.

Čuvanje u papirnatim vrećicama

Suho bilje čuvamo u papirnatim vrećicama. U njima se može čuvati dulje vrijeme. Ukoliko je uskladišteno na suhom i tamnom mjestu, utoliko je moguće i nekoliko mjeseci produljiti rok. Eterična ulja manje hlape kad je temperatura niža. Stoga mjesto čuvanja mora biti hladno. Plastične vrećice nipošto nemojte rabiti. U njima se bilje može navlažiti ako nije dobro osušeno. Budući da plastične vrećice ne propuštaju zrak, lakše se razvijaju gljivice i plijesni.

Nikad ne kupujte bilje u plastičnom pakiranju. Na vrećici napišite ime biljke koja se unutra nalazi i kad je pakirano. Kako će se sadržaj u vrećici smanjivati tako premjestite u manje vrećice. Tako ćete smanjiti mogućnost kvarenja zbog zraka koji potrošnjom bilja ulazi u vrećicu.

Prednost staklenki

Staklenke rabimo za čuvanje suhog bilja i sjemena. Prednost staklenki je to što su čvrsto zatvorene pa eterična ulja teže hlape. Odlične su za čuvanje sjemena. Staklenke ne smiju biti prevelike kako ne bi u njima bio veći sloj bilja. Postoji mogućnost da zbog zaostale vlage dođe do razvoja plijesni. Najbolje su male staklenke. Limenke su dobre za čuvanje korijenja i podzemnih stabljika, rizoma kao što ima pirika. Ne propuštaju svjetlo i zrak. Kukci ne mogu ući, a jednostavno se zatvaraju. Tinkture, uljne i druge iscrpine čuvaju se u malim smeđim bocama. Bočice bi trebale imati kapaljku radi lakše primjene.

Spremanje tinktura od ljekovitog bilja

Pravilnim čuvanjem ljekovitog bilja osigurat ćete cijelu godinu sirovinu za izradu ljekovitih pripravaka i priuštiti si užitak druženja za zimskih večeri i ljetnih toplih dana. Svjetlost, vlaga, toplina i zrak neprijatelji su biljnih sastojaka. Stoga je najbolje čuvati bilje u kuhinjskom omaru ili u smočnici dalje od izvora topline.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje