Nakon branja i sušenja, ljekovito bilje moramo pospremiti. Kako bismo mogli rabiti bilje u vremenu kad ga nema, a da pritom ne uništimo sav prijašnji trud i potrošeno vrijeme, potrebno ga je pravilno čuvati.

Čuvanje u papirnatim vrećicama

Suho bilje čuvamo u papirnatim vrećicama. U njima se može čuvati dulje vrijeme. Ukoliko je uskladišteno na suhom i tamnom mjestu, utoliko je moguće i nekoliko mjeseci produljiti rok. Eterična ulja manje hlape kad je temperatura niža. Stoga mjesto čuvanja mora biti hladno. Plastične vrećice nipošto nemojte rabiti. U njima se bilje može navlažiti ako nije dobro osušeno. Budući da plastične vrećice ne propuštaju zrak, lakše se razvijaju gljivice i plijesni.

Nikad ne kupujte bilje u plastičnom pakiranju. Na vrećici napišite ime biljke koja se unutra nalazi i kad je pakirano. Kako će se sadržaj u vrećici smanjivati tako premjestite u manje vrećice. Tako ćete smanjiti mogućnost kvarenja zbog zraka koji potrošnjom bilja ulazi u vrećicu.

Prednost staklenki

Staklenke rabimo za čuvanje suhog bilja i sjemena. Prednost staklenki je to što su čvrsto zatvorene pa eterična ulja teže hlape. Odlične su za čuvanje sjemena. Staklenke ne smiju biti prevelike kako ne bi u njima bio veći sloj bilja. Postoji mogućnost da zbog zaostale vlage dođe do razvoja plijesni. Najbolje su male staklenke. Limenke su dobre za čuvanje korijenja i podzemnih stabljika, rizoma kao što ima pirika. Ne propuštaju svjetlo i zrak. Kukci ne mogu ući, a jednostavno se zatvaraju. Tinkture, uljne i druge iscrpine čuvaju se u malim smeđim bocama. Bočice bi trebale imati kapaljku radi lakše primjene.

Spremanje tinktura od ljekovitog bilja

Pravilnim čuvanjem ljekovitog bilja osigurat ćete cijelu godinu sirovinu za izradu ljekovitih pripravaka i priuštiti si užitak druženja za zimskih večeri i ljetnih toplih dana. Svjetlost, vlaga, toplina i zrak neprijatelji su biljnih sastojaka. Stoga je najbolje čuvati bilje u kuhinjskom omaru ili u smočnici dalje od izvora topline.

Izvor: Gospodarski kalendar