Gdje je zapelo? Što radi Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje? Kad će više novi natječaji? Ova i druga slična pitanja mogla su se čuti zadnjih tjedana, s obzirom da je (pre)dugo vremena prošlo od objave natječaja iz mjera koji mnogi očekuju.

Prema indikativnom planu objave natječaja, u prva dva kvartala, Ministarstvo poljoprivrede planiralo je objaviti 17 natječaja iz različitih mjera Programa ruralnog razvoja. U ovoj godini objavljeni su tek natječaji za tip operacije 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala i Mjere 21 za poljoprivrednike pogođene potresom i pandemijom Covid-19, zatim za tip operacije 3.1.1 Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode te Mjere 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstavaulaganja u alternativne načine držanja kokoši nesilica.

Početkom lipnja tri natječaja za vinogradare

U međuvremenu je Ministarstvo donijelo odluku da se na nekim ranije objavljenim natječajima povećaju iznosi alociranih sredstava. To je prvenstveno zbog povećanog interesa i broja prijava. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju također je objavila poziv, ali za popunu radnih mjesta u Agenciji prebacivanjem iz drugih tijela državne administracije.

No, već početkom lipnja (2021.g.), objavljena su tri natječaja iz Programa ruralnog razvoja namijenjena podizanju novih i/ili restrukturiranju postojećih višegodišnjih nasada, podizanju novih vinograda i/ili restrukturiranju vinograda stolnih kultivara te uspostavi proizvođačkih grupa i organizacija. Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za objavljene natječaje je 280 milijuna kuna.

200 milijuna kuna za voćare

Putem operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada planirano je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru voćarstva. Pri tomu je vrijednost raspoloživih sredstava u sklopu novog Natječaja iznosi 200 milijuna kuna. Fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru voća sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija mogu popuniti i podnijeti zahtjev za potporu u AGRONET-u od 16. srpnja 2021. godine do 30. rujna 2021. godine.

70 milijuna kuna za podizanje konkurentnosti vinarstva

U svrhu podizanja konkurentnosti sektora vinarstva, putem operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstavapodizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara planirana su ulaganja u uređenje, opremanje i sadnju vinograda. Putem novog Natječaja na raspolaganju su sredstva u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna.  Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru vina sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija, a zahtjev za potporu se može popuniti i podnijeti u AGRONET-u od 16. srpnja 2021. godine do 30. rujna 2021. godine.

10 milijuna za uspostavu proizvođačkih organizacija

Novi Natječaj u sklopu operacije 9.1.1 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija vrijedan je 10 milijuna kuna. Predviđa aktivnosti iz poslovnih planova priznatih proizvođačkih organizacija. Pti tomu se stopostotna potpora odobrava na razdoblje do pet godina u maksimalnom iznosu do 500 tisuća eura. Prihvatljivi korisnici su proizvođačke organizacije koje su priznate nakon 1. siječnja 2018. godine kojima je odobren Poslovni plan od strane Ministarstva poljoprivrede. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 14. lipnja 2021. godine do 14. srpnja 2021. godine.

Također, mijenja se rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu Natječaja za tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u alternativne načine držanja kokoši nesilica u sektoru peradarstva te je sada rok za prijavu razdoblje od 14. lipnja 2021. godine do 14. rujna 2021. godine.

Na e-savjetovanju i otvoren za komentare javnosti je i Nacrt natječaja za provedbu podmjere 17.1 Osiguranje usjeva, životinja i biljaka, zaključno do 30.lipnja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUključite se u izložbu „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“
Sljedeći članakMože li domaća rajčica konkurirati uvoznoj?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.