Poljoprivrednu scenu Europe na početku godine obilježili su prosvjedi njemačkih poljoprivrednika. Osam siječanjskih dana bili smo svjedoci velikog protesta poljoprivrednika koji su zahvatili najveću europsku ekonomiju. Mnogi njemački gradovi su bili blokirani nepreglednim kolonama traktora, izazvavši ogromne probleme u prometu i otežavajući normalno obavljanje svakodnevnih obveza mnogim njemačkim građanima. Protesti su kulminirali 15. siječnja pohodom na Berlin.

Koji su razlozi njihovog nezadovoljstva? Protesti njemačkih poljoprivrednika prvenstveno su potaknuti najavom ukidanja subvencija za dizelsko gorivo i ukidanjem poreznih olakšica na poljoprivredna vozila.

Uskraćivanje prava poljoprivrednicima

Njemačka vlada pokušava popuniti proračunsku rupu od 17 milijardi eura, među ostalim mjerama i uskraćivanjem dosadašnjih prava poljoprivrednika.

Procjena Vlade je da bi ukidanje subvencija na dizelsko gorivo prouzrokovalo povećanje troškova prosječnog poljoprivrednog gospodarstva za 1000 eura godišnje. S druge strane nezadovoljni poljoprivrednici ukazuju da je nametanje dodatnih opterećenja i tereta plaćanja za okolišna zagađenja preteško, pogotovo nakon energetske krize i pandemije zbog kojih mnogi jedva spajaju kraj s krajem. Neki kažu da se osjećaju preopterećeni pravilima i podcijenjeni od strane stanovnika gradova koji jedu hranu koju uzgajaju ne znajući odakle je došla.

S jedne strane imamo poljoprivrednike koji su pritisnuti sve većim troškovima proizvodnje i agro-okolišnim zahtjevima koje moraju poštivati, te niskim cijenama poljoprivrednih proizvoda. S druge strane imamo građane i društvo koji trebaju zdravu hranu, čist okoliš i plodnu zemlju kako kao društvo ne bismo plaćali visoke eksterne troškove proizvodnje hrane (tkz. eksternalije).

Njemački aktivisti za zaštitu okoliša kažu da ne žele smanjivati subvencije poljoprivrednicima, već da ih se troši na manje destruktivan način. Sascha Müller-Kraenner, voditelj skupine za kampanju Environmental Action Germany, pozvao je na to da svaki euro poljoprivrednih subvencija bude vezan uz ekološke i socijalne uvjete. “Trebamo bolju politiku subvencija koja će osigurati veći prihod farme, bolju zaštitu klime i prirode s istim sredstvima”, rekao je. “Subvencije koje su štetne za klimu moraju se postupno ukinuti.”

Koje je boje poljoprivreda?

Ruralni prosvjedi u Njemačkoj, kao i mnogim drugim europskim zemljama, nisu izuzeti od  populističkih igara radikalnih političkih opcija i raznoraznih teoretičara zavjere. Udruga njemačkih poljoprivrednika distancirala se od ekstremno desničarskih skupina koje su pokušale utjecati na njihove prosvjede. Neki farmeri su se pojavili na prosvjedima s transparentima na traktorima na kojima je pisalo “Poljoprivreda je šarena, a ne smeđa” referirajući se na smeđe uniforme fašističkih skupina. Drugi su bili zamijećeni s improviziranim vješalima koja su visila na semaforu – aludirajući na stranke koalicijske vlade čije su boje crvena, žuta i zelena.

Današnja poljoprivreda nosi sa sobom ogromnu društvenu odgovornost suočena s izazovima koji joj nisu bili poznati od njezinih početaka prije više od deset tisuća godina. Svjetski rast stanovništva, sve veće potrebe za hranom, klimatske promjene, zdravlje stanovništva, onečišćenja i uništavanje okoliša uz istovremeni gubitak bioraznolikosti samo su neki od izazova s kojima se suočavamo.  Poljoprivreda je istovremeno i uzrok problema, ali u poljoprivredi je sakriven i ključ rješenja. Legitimne pritužbe poljoprivrednika mogu se riješiti jedino progresivnim politikama koje uključuju kontinuirani društveni dijalog svih dionika u traženju održivih rješenja za proizvodnju hrane.

Naslovna slika 1: media.breitbart.com

Transparent na prosvjedu: Nema poljoprivrede, nema hrane, nema budućnosti  foto:merkur.de
Uredno parkiranih 2500 traktora i okupljenih poljoprivrednika na prosvjedu u siječnju u gradu Nurnbergu  foto:pbs.twimg.com