Želite imati svoj vrt, no nemate vlastitu parcelu ili vremena? Od sad možete unajmiti svoj vrt, zasaditi povrće prema željama i potrebama, pustite brige o ekološkom uzgoju i pričekajte svoj urod. Ova zanimljiva ideja realizirana je u aplikaciji Gruntek od strane Tina Prosenika koji se do sada godinama bavio jahtingom. U realizaciji mu je pomogao i Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara koji radi s lokalnim timom poljoprivrednika, kontrolirajući procedure ekološkog uzgoja.

S obzirom da smo željeli saznati više o samoj aplikaciji, kako Gruntek funkcionira i koji su preduvjeti za pristupanje, razgovarali smo s Tinom i Vjekoslavom.

  • Što je Gruntek, koji je cilj aplikacije i na koji se način korisnici mogu prijaviti?

-Gruntek je koncept virtualnih vrtova koje korisnici kreiraju, uređuju i prate razvoj na svojim mobilnim uređajima putem aplikacija, a djelatnici na terenu sve te virtualne radnje prenose na stvarne vrtove u kojima korisnici na kraju ubiru stvarne, organski uzgojene plodove povrća. Prijavljuje se na web stranici www.mojgruntek.hr gdje se nalaze sve informacije.

  • Sade li zakupci povrće sami ili to čini netko za njih te plaćaju li najam za cijelu godinu ili određeno razdoblje? Beru li u konačnici sami uzgojeno povrće ili im se dostavlja na adresu (i pod kojim uvjetima)?

-U prvoj godini to još nije predviđeno, ali ovisno kako će biti interes samih korisnika i ovisno o stupnju znanja povrćarstva, moguće je o tome razmišljati narednih godina. Najam se plaća svih 12 mjeseci jer na zemlji ima posla cijele godine, iako se plodovi u našim klimatskim uvjetima mogu brati tijekom 8 mjeseci. Korisnici sami izabiru hoće li dolaziti subotom i brati povrće koje je prispjelo ili će izabrati opciju dostave čija se cijena za područja Zagreba primjerice kreće oko 35 do 40 kuna. Kako prate cjelokupni proces proizvodnje tako im aplikacija javlja i kad je povrće spremno za berbu.

  • Koje su prednosti korištenja Grunteka, odakle ideja i je li ovo jedinstvena aplikacija?

-Benefiti su da korisnik sam bira koje povrće ovisno o potrebama domaćinstva uzgaja u svom vrtu, poznato mu je podrijetlo i način uzgoja koji neprestano prati, rezultat je organski uzgojeno povrće izvorne arome i okusa. Prema našim saznanjima nema aplikacije ovog tipa nigdje te je po tome jedinstvena. Ideja je potekla od Tina Prosenika koji se dosjetio kako ljudima osigurati siguran izvor hrane bez uvjeta da posjeduju vlastitu zemlju i da na njoj moraju svakodnevno nešto raditi. Ideja je nastala u jeku koronakrize kad se mnogo govorilo o tome što građani jedu i hoće li biti dovoljno hrane za sve.

 class=
Aplikacijom Gruntek jednostavno možete pratiti kako napreduje vaše povrće, naručivati, rezmjenjivati iskustva, educirati se i dr.
  • Tko može i pod kojim uvjetima unajmiti vrt te tko prati i jamči da je proizvedeno povrće zaista eko? Poljoprivredna proizvodnja je nepredvidiva jer to je tvornica na otvorenom, pa se nameće pitanje što ako povrće ne uspije?

-Vrt može unajmiti svatko tko se registrira i plati najam, mjesečno 199 kuna. Cijeli proces proizvodnje u stvarnosti će voditi Poljoprivredna zadruga Plodovi Moslavine, a dugoročni cilj je dobiti i eko certifikat pod nadzorom stručnjaka Nadzorne stanice za ekološku proizvodnju. A sami korisnici vrtova također će se moći uvjeriti stalnim praćenjem, sve se snima i šalje korisnicima putem aplikacije, pa mogu biti sigurni da je povrće proizvedeno na organski način. Mi ćemo poduzeti sve agrotehničke mjere da uspije, a u slučaju da se dogodi neka prirodna nepogoda svi vrtovi su osigurani tako da su korisnici sigurni da njihovo ulaganje neće propasti.

Za kraj valja navesti da je broj parcela ograničen te savjetujemo svima koje zanima unajmljivanje parcela za uzgoj povrća da se što prije jave timu iz Grunteka kako bi na vrijeme osigurali svoje organsko proizvedeno povrće, arome, specifičnog mirisa i okusa kakvo smo navikli konzumirati iz vrtova naših baka i djedova, a nažalost zaboravljeno u doba kad smo svi zbog manjka vremena naviknuli kupovati povrće u supermarketima, često inozemnog podrijetla, kao i sorte koje su predviđene za konvencionalnu proizvodnju.

Prethodni članakVelika prilika za hrvatsko selo i poljoprivredu
Sljedeći članakVišenamjenski trakori spremni na sve uvjete
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362