Pojedinačni krupni cvjetovi promjera oko 10 cm nalaze se na dugim cvjetnim stapkama i najčešće se nalaze na gornjem dijelu stabljike. Cvijet se sastoji od šest latica, izduženih i povijenih unazad, te zrakasto raširenih prašnika. Osnovna boja cvijeta je crvena sa žutom osnovom ili žutim rubom. Cvijet je prekrasan i izgleda kao plamen na vjetru. Zbog toga biljku nazivaju i plameni ljiljan.

Postoje i vrste sa čisto žutim cvijetom, a razni hibridi razlikuju se po nijansi boje cvijeta, od narančaste, žute, raznih nijansi crvene do bordo boje. U kućnim uvjeti- Proljetna sadnja vatrene krune (Gloriosa) ma uzgaja se Gloriosa superba i Gloriosa rothscildiana. Gloriosa superba cvate od lipnja do rujna. Varijetet Grandiflora ima vrlo krupne cvjetove, dok varijetet Lutea ima žute cvjetove.

Sadnja vatrene krune

Ako ste biljku kupili kao gomolj, sade se krajem zime ili početkom proljeća u cvjetne lonce dubine 15 cm. Gomolj sadimo okomito tako da vrh bude prekriven s oko 2 cm supstrata. Možemo koristiti kupovno tlo ili supstrat načinimo sami od humusa, vrtnog tla i pijeska. Na dno lonca obavezno postavljamo drenažni sloj.

Uzgoj vatrene krune

Tijekom vegetacije biljci odgovara temperatura od 20 do 22° C. U proljeće, kada se pojave izboji, potrebno je postupno povećavati temperaturu. Nagla promjena temperature može uzrokovati propadanje biljke. Gloriosi odgovara svjetlo mjesto no ne i direktno sunce. U fazi intenzivnog rasta biljku obilno zalijevamo, ali treba paziti da se voda ne zadržava u loncu kako nebi došlo do truljenja gomolja. U jesen, kada listovi počnu žutiti, prestaje se sa zalijevanjem.

Tijekom zime gomolji se čuvaju pri temperaturi od oko 12° C. Od početka intezivnog rasta do kraja cvatnje biljku prihranjujemo tekućim gnojivom prema uputama. Biljka traži veću vlagu u zraku, pa oko lonca stavite posude s vodom ili ih redovito orošavajte prskanjem. Gomolji se presađuju krajem zime a prije početka rasta izboja. Kako su gomolji krhki, kod presađivanja treba biti oprezan kako ih nebi oštetili. Gloriosi odgovaraju niže noćne temperature. Tijekom svibnja biljka vrlo brzo raste i nerijetko naraste 1 do 2 m u dužinu, te se mora redovito prihranjivati. Za ljetnih mjeseci koristimo tekuća gnojiva s većim sadržajem fosfora i kalija kako bi gomolj sazrio.

Razmnožavanje

Gloriosu možemo razmnožiti mladim gomoljima koji se odvajaju kod presađivanja. Prije sadnje mlade gomolje potrebno je dezinficirati prašinom aktivnog ugljena i ostaviti da se osuši. Gomolj se sadi u dezinficiranu zemlju i svaka 3 do 4 dana pomalo zalijeva. Vrijeme cvatnje ovisi o veličini gomolja, tako da biljke uzgojene iz malog gomolja prve godine neće cvjetati. Gloriosa je sobna biljka, no ljeti se može iznijeti u vrt na svjetlo mjesto zaštićeno od direktnog sunca i vjetra.

Pozor! Svi dijelovi biljke sadrže kolhicin koji je otrovan.