Već godinama na svojim površinama vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Stjepan Zorić iz Erduta sije visokooleinski ekološki suncokret. Visokooleinski ekološki suncokret na europskom tržištu postiže jako dobru cijenu, ali uvozi ga iz Francuske.

S takvom sortom suncokreta radimo već nekoliko godina za poznatog partnera u Francuskoj i Njemačkoj. Oni ga u svojim uljarama prerađuju u hladno prešana ulja. Sada je potražnja i u Italiji gdje ga miješaju s maslinovim uljem. Riječ je o suncokretu s visokim oleinskim kiselinama. Zato je njegova točka vrelišta daleko viša nego kod običnog suncokreta, kaže OPG-ovac Stjepan Zorić.

Dodaje kako se do sada u fritezama koristilo palmino ulje, upravo zbog visokog vrelišta. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), palmino ulje može uzrokovati rak kad se obrađuje na visokim temperaturama. Iako je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdilo to otkriće, na tržištu su se počeli okretati suncokretovom, posebice hladnom prešanom ulju. Njega koriste poznati lanci brze hrane poput McDonald’s-a i sl.

Ima još jedna talijanska tvornica koja od našeg visokooleinskog suncokreta proizvodi sredstva za podmazivanje u prehrambenoj industriji. Znači svi pogoni u prehrambenoj industriji, vinarijama, mesnicama, mljekarama moraju se održavati s ekološkim uljima, pojašnjava Zorić.

 class=
Stjepan Zorić iz Erduta sije visokooleinski ekološki suncokret

Dobar prinos, a u RH nema potražnje

Ističe kako su zadovoljni ovogodišnjim prinosom od 4 tone po hektaru. Pod suncokretom im je ukupno 90 hektara i upravo se krajem rujna vršio. Kamionima se ovršeni suncokret dovozi u skladište. Tamo se sada već nalazi oko 200 tona, dok Zorić procjenjuje kako će ga u konačnici biti od 300 do 350 tona kad završi žetva.

Sve je ekološka proizvodnja. Među prvima smo počeli proizvoditi razne kulture poput ekološke pšenice, uljane repice, kukuruza. Upravo nas je to orijentiralo na suncokret prije nekih 7 godina, jer na sajmu u Berlinu i u francuskom Lionu je iskazana potražnja za takvim suncokretom. Zatim smo iz Francuske dobili sjeme i na 5 hektara napravili makro pokus. Sada sjeme nabavljamo preko jedne renomirane sjemenarske kuće. Ona ima u ponudi hibrid visokooleinskog suncokreta. Kako u Hrvatskoj ne postoji potražnja za tim hibridom, za naše potrebe ga uvoze iz svoje francuske podružnice, kaže Zorić.

U proizvodnji visokooleinskog ekološkog suncokreta Zoriću se sada pridružilo i nekoliko drugih proizvođača koji su uvidjeli veću isplativost takvog uzgoja.

Osim proizvodnje kojom treba zadovoljiti količine, bitno je imati i skladišni prostor i mehanizaciju kako bi se odgovorilo na zahtjeve europskog tržišta. Bez sustava za pročišćavanje sve “pada u vodu” jer je standard do 2 % primjesa.

-Vani se roba može prodavati samo pročišćena jer odlazi izravno u pogone za preradu i nema više dorade. Mi smo svu uljanu repicu primjerice prodali Nestléu za energetske pločice i ako želite s njima raditi morate imati standardnu robu tražene kvalitete, objašnjava Zorić.

Dodaje kako bi se proizvođači trebali više udruživati da bi kvantitetom, ali i kvalitetom mogli nastupiti na europskom tržištu.