Orkanski tornado kakav se ne pamti u Istri na Poreštini u kolovozu je opustošio neka sela i nanio veliku štetu. Posebice Mariju Gašpariniju, poznatom uzgajivaču istarskih goveda. Njemu se boškarini ostali bez krova nad glavom, a isto je zadesilo ovce i tovare.

Bila je sreća u nesreći da Mario i njegovi boškarini, te ovce i magarci nisu fizički stradali. Osim krovova, stradala je i neprocjenjiva park-šuma obitelji Gašparini s hrastovim stablima starim više od 200 godina. Svojom je hladovinom bila idealna za stoku u vrelim ljetnim mjesecima, posebice za 15 grla istarskog goveda.

Nezapamćeno nevrijeme

U Kanfanaru je 31. srpnja 2021. bila lijepa smotra istarskog goveda na kojoj sam dobio priznanje za naš par volova. Nažalost, nakon toga, naše selo Fabci pogodilo je nezapamćeno nevrijeme. Neki to zovu tornado, neki pijavica, ali tako nešto nikada nisam doživio u više od 70 godina. Sve se dogodilo u trenu, stabla su slomljena u sekundi i bilo je to kao u nekom filmu. Da mi je bilo tko ranije ponudio i 100 tisuća eura za sječu šume stare oko 200 godina nikad ne bih pristao. O njoj je brinuo moj pranono, nono te moj otac i zaista je bila idealno mjesto za blago u ljetnim mjesecima. Štetu procjenjujem na oko 50 tisuća eura. To je katastrofa za mene i za moju familiju. Nadam da će Istarska županija i Ministarstvo poljoprivrede pomoći da obnovimo, pokrijemo štalu i pet nadstrešnica, rekao je Gašparini.

boškarini tornado u istri
Istarska goveda Marija Gašperinija

Mario Gašparini vrlo je poznat u Istri, jer se gotovo tri desetljeća bavi stočarstvom. Zaslužan je za uspješnu provedbu projekta očuvanja istarskog goveda. Dva njegova bika su dali po tisuću doza rasplodnog materijala. Istra sad ima gotovo 2.000 istarskih goveda, što boškarina, što plotkinja.

Gašparini smatra da je vrsta spašena sto posto tek onda kad bude najmanje pet tisuća grla. Od utemeljenja poznate manifestacije – smotre boškarina, Gašparini redovito sudjeluje i njegovi su boškarini dobili više vrhunskih priznanja. Treba vjerovati da će Istarska županija i Ministarstvo poljoprivrede pružiti potporu u obnovi štale i nadstrešnica ovog vrijednog uzgajivača.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje