U Obrovcu će se, u Domu kulture, 24.rujna održati Mediteranski simpozij Dani hrvatskih krških pašnjaka. Glavna tema simpozija će biti: „Uloga i značenje krških pašnjaka u razvoju ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom Kršu“. 

Simpozij organizira Udruga „Hrvatski krški pašnjaci“ u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Sveučilištem u Zadru, Europskim udruženjem za stočarstvo (EAAP) i Međunarodnim centrom za visoke studije Mediterana (CIHEAM).

Ovogodišnji simpozij održat će se u pet glavnih sesija:

1) Načela i preporuke održivog gospodarenja pašnjačkim resursima u krškom

području Hrvatske;

2) Regulativa, status i mjere poljoprivredne politike vezane za krško područje

republike Hrvatske;

3) Izvješća županijskih predstavnika udruge „Hrvatskih krških pašnjaka“ o stanju

pašnjačkih resursa i stočarskoj proizvodnji;

4) Izložba poljoprivrednih proizvoda s hrvatskog Krša;

5) Okrugli stol na predložene teme, zaključna razmatranja i konferencija za medije.

Sudionici simpozija će imati priliku prisustvovati vrlo atraktivnom znanstvenom i stručnom programu u pet različitih područja u kojima je simpozij planiran. Veliki broj predavanja, okruglih stolova i rasprava o najnovijim i relevantnijim dostignućima istraživanja u području znanosti o životinjama i upravljanju prirodnim pašnjačkim resursima, kao i svim relevantnim problemima koji zaokupljaju poljoprivredne proizvođače na hrvatskom kršu. „Dani Hrvatskih krških pašnjaka“ je simpozij koji pruža jedinstvenu priliku za razmjenu ideja i iskustava. Kako među poljoprivrednim proizvođačima, tako i znanstvenicima i stručnjacima iz Hrvatske i zemalja Mediteranskog bazena.

Simpozij – „Dani Hrvatskih krških pašnjaka“ – ima specifičnu važnost za našu zemlju. Prvi je to međunarodni događaj u poljoprivredi krša koji se organizira uz izravno sudjelovanje naših poljoprivrednih proizvođača. Očekuje se da će ishodi simpozija doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede. Poglavito se tu misli na stočarstvo na hrvatskom kršu u skladu s međunarodnim standardima. Kao posljedica toga, simpozij je jedinstvena prilika da poljoprivredni proizvođači na hrvatskom kršu izravno kontaktiraju Europske i domaće stručnjake mediteranske poljoprivrede s kojima je razmjena stručnih dostignuća i iskustva glavni cilj. Rezultati takve interakcije bit će stalni protok znanja, iskustava i predloženih rješenja za stvarne probleme u stočarstvu na hrvatskom kršu.

Organizatori su uvjereni da će simpozij pridonijeti stvaranju nacionalnih strateških planova i programa usmjerenih na očuvanje i održivo iskorištavanje prirodnih pašnjačkih resursa na hrvatskom kršu, kao i njegovom odgovornom upravljanju/gospodarenju.

Svi sudionici simpozija moći će sudjelovati u produktivnim raspravama. Imat će priliku uživati u društvenim događanjima u toploj i prijateljskoj atmosferi.

Više o simpoziju možete doznati na internetskim stranicama Udruge www.hrvatskikrskipasnjaci.com te na njihovoj facebook stranici.

 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakLjekovito bilje u vašem vrtu
Sljedeći članakPčele i pčelinjak u rujnu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.