Ljekovito bilje ima široku primjenu u održavanju zdravlja te liječenju raznih bolesti i tegoba. Neke vrste koristimo i kao začinske biljke, a mnoge su izvrsni saveznici u vrtlarenju – pomažu u gnojidbi i zaštiti biljaka. Određene vrste dobri su susjedi drugim biljkama ili privlače korisne insekte, a neke čak poboljšavaju okus povrća.

Ovdje ćemo opisati neke najvažnije vrste koje se jednostavno uzgajaju, a mnoge od njih, osobito one manjega rasta možemo uklopiti u svaki vrt. One nisu zahtjevne i uglavnom vole mnogo sunca, a ne treba im mnogo vode niti hraniva, pa su vrlo zahvalne za uzgoj na sušim i siromašnijim tlima.

Ljekovito bilje za svaki vrt

Ljekovito bilje možemo, ali i ne moramo saditi zasebno. One će još bolje uspijevati u šarolikome društvu raznovrsnih biljaka, jer i kao samonikle rastu uz razne druge biljke. Tako svoje mjesto mogu pronaći u povrtnjaku, ali i cvjetnjaku jer imaju i ukrasne odlike. Ljekovito bilje ne moramo koristiti samo u obliku čajeva, već i tinktura, macerata i ljekovitih masti. Ne zaboravimo i to da ih možemo koristiti za obloge, inhalacije i kupke.

Kamilica (Chamomilla recutita)

ljekovito bilje kamilica

Ova, uglavnom jednogodišnja biljka obično naraste do 60 cm. Uspravne stabljike nose sitne, rasperjane listove. Žutobijeli cvjetovi javljaju se već od travnja.

Ljekovitost i uporaba. Cvjetove ubiremo tijekom čitavoga razdoblja cvatnje. Kamilica je korisna za snaženje imuniteta, umiruje živčani sustav te pomaže kod nesanice, migrene i glavobolje te ublažava prehladu i kašalj. Pomaže kod bolnih menstruacija i bolova uzrokovanih žučnim kamencima. Umiruje grčeve u trbuhu, a povoljno djeluje na sluznicu probavnih organa. Kod hemoroida preporučuje se čaj od kamilice, a za mazanje izvana kreme i masti s kamilicom. Kako izrazito umiruju i potiču zacjeljivanje, pripravci od kamilice preporučuju se za njegu kože kod raznih tegoba. Kamilica je izvrsna za njegu vlasišta i kose kojoj daje svjetliji ton i sjaj. Cvjetove možemo dodati u deserte i salate.

Uzgoj je vrlo jednostavan. Sjeme omaške posijemo u proljeće u posudu ili na stalno mjesto u vrtu. Nakon cvatnje biljke ugibaju, ali kako se često samozasijavaju nećemo ih trebati ponovno sijati; ponekad se ponašaju poput korova.

Uloga u vrtu. Kamilica djeluje antibakterijski i protugljivično, pa je u vrtu korisna za održavanje dobroga zdravlja tla. Stoga je možemo posijati i oko voćaka. Dobar je susjed mahunarkama, krastavcu i luku, a krumpiru i kupusnjačama može poboljšati im okus. Kamilica privlači korisne insekte u vrt. Ovu biljku vole napadati lisne uši, pa može poslužiti kao mamac. Tako će uši rado ići na kamilicu, pa će nam manje napadati cvijeće i povrće. Čitavu biljku možemo upotrijebiti za malčiranje, izradu biljnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja.

Neven (Calendula officinalis)

ljekovito bilje neven

Ova jednogodišnja biljka obično naraste do 50 centimetara. Stabljike su joj uspravne, a ovalni listovi pomalo ljepljivi. Od ljeta do jeseni donosi cvjetove u nijansama žute i narančaste boje.

Ljekovitost i uporaba. Neven djeluje antibakterijski i prougljivično, ublažava upale i snaži imunitet. Povoljno utječe i umiruje probavni sustav. Potiče krvotok, pomaže kod proširenih vena i hemoroida, regulira menstruaciju. Njeguje oštećenu, osjetljivu, suhu i zrelu kožu, koristan je kod osipa, opekotina, ožiljaka, čireva, uboda insekata, alergija, ekcema, rana i dekubitusa. Pripravcima od nevena možemo ispirati usnu šupljinu, grlo i vlasište. Neven je čest sastojak prirodne kozmetike, a koristan je za parenje, kupke i obloge. Cjevaste cvjetove (latice) možemo upotrijebiti za ukrašavanje jela. Malo mladih listova možemo dodati u salate.

Uzgoj. Neven je lijepa ukrasna biljka koju sijemo u proljeće izravno u vrt ili u posude. Kako je nezahtjevan i otporan, često se samozasijava. Redovitim ubiranjem cvjetova sprječavamo stvaranje sjemena, pa će biljka neprekidno cvjetati.

Uloga u vrtu. Povoljno utječe na zdravlje tla jer djeluje protiv bakterija i gljivica, a intenzivnim mirisom odbija nematode.

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

ljekovito bilje

Ova niska, gusta, manje ili više puzeća i otporna trajnica u visinu naraste do 30 centimetara. Često samoniklo raste po obroncima i livadama. Ima čvrste, žilave grančice i vrlo malene kožaste listiće. Obično cvate od svibnja do jeseni. Cvjetovi su sitni, blijedoružičasti i skupljeni u klasiće. Često može biti nejasno o kojoj se točno vrsti radi, jer rod timijan sadrži mnogobrojne vrste i kultivare. Uz majčinu dušicu mnogo se uzgaja vrsta timijan(Thymus vulgaris) i razni kultivari. Razlike među vrstama i kultivarima su ponajviše u izgledu, aromi te ponešto i u sastavu.

Ljekovitost i uporaba. U ljekovite svrhe u vrijeme cvatnje ubiremo nadzemne dijelove biljke. Biljku ne trgamo jer je možemo iščupati – najbolje je da je režemo škarama. Biljku za začin možemo ubirati gotovočitave godinejer se jednostavno uzgaja u posudama.

Majčina dušica djeluje antibakterijski. Možemo je koristiti kod upale grla, kašlja, prehlade i bronhitisa. Pomaže kod bolova u mišićima i upale živaca. Povoljno djeluje na živčani sustav i ublažava glavobolje. Može pomoći kod menstrualnih tegoba, povoljno djeluje na probavni sustav, ublažava nadimanje i vjetrove. Pripravci s majčinom dušicom povoljno djeluju na masnu i problematičnu kožu. Možemo je dodavati u travarice, ulja i octove.

Uzgoj. Majčina dušica lijepa je ukrasna biljka koja dobro uspijeva na sunčanim mjestima i suhim tlima. Dobra je i za uzgoj u posudama. Možemo je u proljeće uzgojiti iz sjemena. U proljeće i jesen lako se razmnožava dijeljenjem postojeće biljke, presađivanjem ukorijenjenih izboja te poluzrelim reznicama.

Uloga u vrtu. Izvrsna je pokrivačica tla koja može spriječiti razvoj korova te je pogodna za kamenjare i obrube. Cvjetovi privlače pčele.

Kadulja (Salvia officinalis)

 class=

Ova trajna grmolika biljka naraste do 70 centimetara. Stabljike su pri dnu drvenaste, a sivkasti izduženi listovi dugi su do 8 centimetara. Biljka od svibnja do lipnja u klasićima nosi ružičaste cvjetove. Postoji više različitih kultivara koje se uglavnom razlikuju bojom listova i aromom.

Ljekovitost i uporaba. U ljekovite svrhe najviše koristimo listove koji su najkvalitetniji neposredno pred cvatnju. Kadulja izvrsno djeluje protiv bakterija i gljivica. Koristi se za sprječavanje mnogobrojnih upala. Ubrzava metabolizam, jača tek, poboljšava probavu, blagotvorno djeluje na želudac te ublažava probavne tegobe kao što su nadutost i vjetrovi. Osim za konzumiranje, čaj možemo koristiti za ispiranje kod tegoba grla i usne šupljine. Protiv pretjeranog znojenja pomažu oblozi i kupke (cijelo tijelo, noge ili ruke).Svježa ili sušena kadulja izvrstan je začin za jela i olakšava probavu. Možemo je dodavati u travarice, ulja i octove.

Uzgoj. Biljku uzgajamo u vrtovima i posudama. Po pitanju tla nije zahtjevna, ali treba toplo i sunčano mjesto. Za jačih zima trebamo je zaštititi. Možemo je uzgojiti u proljeće iz sjemena ili poluzrelih reznica. Trganjem vrhova biljka postaje gušća.

Uloga u vrtu. Kadulju vole posjećivati pčele, a svojim mirisom može obijati komarce i ostale insekte.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

ljekovito bilje

Lavanda je grm koji naraste do 60 centimetara. Grančice su joj mekane, a pri dnu drvenaste. Sivi, uski listovi prekriveni su nježnim dlačicama. Ljeti se u dugim klasićima stvaraju sitni modroljubičasti cvjetići. Sličnih odlika su i mnoge druge vrste lavande, te njihovi kultivari. Razlikuju se veličinom, bojom cvjetova, oblikom listova i sadržaju aktivnih tvari.

Ljekovitost i uporaba. Najviše koristimo cvjetiće koje je najbolje ubirati neposredno prije otvaranja. Listiće možemo ubirati tijekom čitave godine. Lavanda djeluje protuupalno i izvrsna je za njegu osjetljive kože.

Osušene cvjetove koristimo kod depresije, tjeskobe, napetosti, vrtoglavice i nesanice te kod glavobolja i migrena. Lavanda umiruje i probavni sustav kod nadutosti i vjetrova te potiče izlučivanje žuči. Razni pripravci s lavandom za korištenje izvana pomažu kod bolova u mišićima i zglobovima. Čaj se preporučuje za ispiranje vlasišta protiv ispadanja kose i peruti. Lavandu stavljamo uulja i octove, dodajemo u potpurije te mirisne vrećice i jastuke. Miris lavande odbija moljce. Malenim količinama cvjetova i listova možemo aromatizirati napitke, slastice i ostala jela.

Uzgoj. Za sadnju lavande biramo najtoplije i najzaštićenije mjesto u vrtu. Za jakih zima je trebamo zaštititi, a možemo je uzgajati i u posudama. Razmnožavamo je u proljeće sjemenom i poluzrelim reznicama. Otkidanjem vrhova biljka će postati gušća.

Uloga u vrtu. Kako je lavanda intenzivna mirisa u vrtu odvraća mrave, komarce i neke štetnike, a cvjetovi privlače pčele i leptire.

Prethodni članakU Glini otvoren prvi reprocentar u svinjogojstvu nakon potresa!
Sljedeći članakDani hrvatskih krških pašnjaka
Irena Biličić
Irena Biličić, rođena je u Karlovcu 13. veljače 1973. godine. Živi u Dugoj Resi gdje je završila osnovnu i srednju školu. Autorica je brojnih knjiga, prevedenih naslova i suradnica na brojnim projektima. Irena Biličić, rođena je u Karlovcu 13. veljače 1973. godine. Živi u Dugoj Resi gdje je i završila osnovnu školu. U Karlovcu, također, završava Gimnaziju (prirodoslovno-matematičku). Postaje apsolvent Agronomskog fakulteta u Zagrebu (smjer: vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža) na kojem je izradila istraživanje za diplomski rad na temu inventarizacije ukrasnoga bilja u interijerima hotelsko-ugostiteljskih objekata. Nažalost, zbog privatnih i zdravstvenih poteškoća, te promjene ustroja fakulteta nije diplomirala. Za vrijeme studija od 1990.—1995. godine bila je honorarni novinar lokalnih novina „Duga Resa“. Pisala je članke o povijesti grada, o korisnome bilju te radila ankete vezane na razne aktualne teme. Od 1999. godine je članica redakcije časopisa "Vegenova" ("Vegeterra") – časopis vegetarijanstvo i zdravi život, u kojem je (sve do kraja izlaženja časopisa) redovito objavljivala članke, prijevode i reportaže. Od 1995. godine honorarno se bavi prevođenjem i radila je na raznim prijevodima knjiga s područja prirodnih znanosti, a ponajviše je surađivala s izdavačkom kućom „Mozaik knjiga“ iz Zagreba. Za njih je prevela knjige "Ruže" i "Vegetarijanska kuharica", te surađivala na prijevodima knjiga "Sve o bilju", "Hrvatsko ljekovito bilje", "Povrće", "Cvatući grmovi", "Države svijeta 2000.", "Moć negativnog razmišljanja", Velika ilustrirana enciklopedija „Vrt“, te još nekim kuharicama, knjigama o ljekovitom bilju i izdanjima iz područja zemljopisa, povijesti i psihologije. Posljednji veliki samostalni prijevod je opsežna Enciklopedija „Cvijeće i ukrasno bilje“. Za nekoliko tvrtki bila je suradnik na osmišljavanju i pisanju kataloga, te ostalih reklamnih materijala za prehrambene proizvode, te je prevodila kataloge za proizvode s područja medicine i tehnike. Od 2002.—2004. godine bila je stalno zaposlena u privatnoj tvrtki „Poljotehna – Vrtni centar“ u Dugoj Resi gdje je obavljala dužnosti voditelja - tehnologa proizvodnje ukrasnoga bilja. Za to vrijeme bavila sam se i krajobraznim uređenjem nekih javnih površina i privatnih okućnica na području Karlovca i Duge Rese. Od prosinca 2004. godine, pa do ljeta 2005. godine honorarno i volonterski je radila kao stručni suradnik u Poljoprivredno-stočarsko-voćarskoj zadruzi „Duga Resa“, koja ju je osnovala Udruga dragovoljaca domovinskog rata iz Duge Rese. Zadrugarima je pomagala oko proizvodnje i jednom tjedno im držala predavanja o proizvodnji pojedinih kultura. Od početka 2005. godine pisala je redovitu kolumnu o eko-vrtlarenju za karlovački časopis „Kameleon“. Surađivala je na izradi Generalnog urbanističkog plana grada Duge Rese (zelene površine i zaštita) i nekoliko godina redovito, volonterski sudjelovala u organizaciji akcija čišćenja zelenih površina Grada. Radila je i na više projekata hortikulturnih rješenja u Karlovačkoj županiji (za tvrtke i obiteljske okućnice). Od 2008. - 2012. godine bila je voditelj proizvodnje ukrasnog i korisnog bilja na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Prvulov u Dugoj Resi. Od 2012. – 2015. godine stalno zaposlena u izdavačkoj kući Dušević & Kršovnik d.o.o. iz Rijeke, na mjestu stručnog suradnika. TISKANI NASLOVI: - Blistav dom uz jednostavna ekološka sredstva za čišćenje - Jabučni ocat - Jednostavno vrtlarenje - Korisne samonikle biljke - Ljekovito bilje u alkoholu - Pripravci ljekovitog bilja u alkoholu - Moć ljekovitog bilja - Namazi i paštete - Neobična vina - Prehrana s manje ugljikohidrata - Prirodna kozmetika - Prirodni antibiotici - Prirodni napici - Radost darivanja - Kreativni pokloni iz kućne radinosti - Rajčica, paprika i patlidžan - Raw food - Sirova hrana - Začinsko bilje