Meteorološki uvjeti, zaštitne mjere i uvjeti proizvodnje pri tom igraju presudan značaj na konačno zdravstveno stanje krizantema. U uvjetima iznad prosječno toplog i suhog razdoblja prethodnih smo sezona tijekom listopada bilježili pojavu nekih štetnih organizama životinjskog podrijetla, najčešće štetnih gusjenica sovica (Noctuidae) (zabilježeno tijekom 2003.) i običnoga crvenog pauka (ili koprivine ili stakleničke grinje) (Tetranychus urticae) (zabilježeno tijekom 2006.). Naprotiv, tijekom vrlo vlažnih meteoroloških uvjeta potkraj rujna i tijekom listopada pojavljuju se biljne bolesti, najčešće siva plijesan (Botrytis cinerea) i smeđa trulež (Didymella liguicola).

Sovice

Od kraja ovogodišnjeg svibnja bilježimo masovniju pojavu leptira iz polifagne skupine štetnika – sovica (Noctuidae), a osobito je brojna druga generacija počevši od kolovoza. U ekstremno suhoj i vrućoj 2003. od gusjenice sovica zabilježene su značajne gospodarske štete u ratarskim kulturama (pr. suncokretu i kukuruzu), a pojava nove vrste – kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera) ostat će zapamćena kao fenomen. Od podgrizajućih su sovica značajne štete zabilježene u proizvodnji krumpira, kukuruza i šećerne repe. Lisne su sovice oštetile nezaštićeno plodovito povrće (rajčicu i papriku), kupusnjače, salatu, šećernu repu.

Posljednjih se godina povećava njihova štetnost u krizantemi, vinogradima i voćnjacima. Sovice su razmjerno veliki noćni leptiri, raspona krila 3 – 4,5 cm. Dominira siva boja leptira koji su danju skriveni. Noću ih privlači svjetlost električnih žarulja. Posve neopravdano leptiri sovica poistovjećuju se s drugim nametnicima. Npr. grođžanim moljcima, jabučnim savijačom, kukuruznim moljcem i dr.. Na prednjem paru krila nalaze se pjege različita oblika koje se koriste pri njihovu prepoznavanju. Sovice su najbrojnija vrsta leptira u Europi koja obuhvaća 1250 poznatih vrsta.

Neke štetne vrste u povoljnim uvjetima mogu preletjeti nekoliko tisuća km pa njihova nenadana migracija može pojačati štetnost. Razvoj i brojnost gusjenica sovica određuju temperature i kakvoća ishrane. Povoljni meteorološki uvjeti tijekom kolovoza, rujna i listopada mogu još uvijek pogodovati migraciji i štetnosti sovica na krizantemama. Osim neposrednih šteta, velike su posredne štete jer se na mjestima oštećenja razvijaju sekundarne gljivice i bakterije – uzročnici truleži. Za njihovo je uspješno suzbijanje važna pravodobna prognoza pojave uz praćenje leta leptira sovica i redovitim zdravstvenim pregledima usjeva nakon njihove masovne pojave. Već jedna gusjenica po biljci smatra se kritičnim napadom.

Zakašnjela primjena insekticida može biti nedjelotvorna. Zato jer su odrasle gusjenice zbog voštane prevlake otporne na kontaktni učinak pripravaka. Odnosno za želučano djelovanje potrebno je da gusjenice pojedu dosta hrane. Stoga su zadnji stadiji gusjenica sovica vrlo otporni na kemijsko suzbijanje insekticidima. Suzbijanje lisnih sovica također otežava činjenica da se gusjenice uvlače u unutrašnjost napadnutih organa. Premda kod primjene insekticida u ukrasnom bilju ne moramo voditi računa o karencama. Zato jer ih ne koristimo u ljudskoj prehrani. Važno je ne odabrati vrste i formulacije insekticida koji mogu oštetiti ili ostaviti neželjene tragove na osjetljivim laticama krizantema.

Prema iskustvima iz prethodnih sezona, na gusjenice sovica djelotvorni su pripravci iz skupine sintetskih piretroida, a najčešće se koriste Fastac ili Direct 10 SC (0,02 %) ili Beta-Baythroid EC (0,04 – 0,05 %). No, previše vlage u idućem razdoblju može pogodovati kasnom razvoju biljnih bolesti krizantema.
Prethodni članakRana zaštita lišća krizantema od bijele hrđe i pjegavosti
Sljedeći članakOdređivanje optimalnog roka berbe jabuka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.