Štete od zečeva i voluharica u voćnjaku se javljaju tijekom kasne jeseni pa sve do ranog proljeća. U tom razdoblju ovim je štetočinama dostupno malo hrane, a površina tla s vegetativnim pokrovom obično je smrznuta ili je pokrivena snijegom. Stoga su kao hrana zečevima i voluharicama dostupne samo drvenaste kulture, najčešće voćke, a osobito su ugroženi nasadi u blizini šuma.

Glodavci glođu koru na bazi stabla, oko korjenova vrata te uzduž glavnog korijenja. Ovako izglodane površine mogu oslabjeti voćke, a ujedno su pogodno mjesto za prodor uzročnika bolesti. Mlađa stabla sa sočnijom, mekšom i tanjom korom privlačnija su od starijih stabala s debelom i čvrstom korom, koja unatoč tome svejedno mogu trpjeti oštećenja. Glodavci, a posebno voluharice preferiraju koru stabala jabuke, kruške su manje primamljive, a tek potom slijede koštičave vrste. Breskve, a ponekada višnje i trešnje mogu biti napadnute, dok su marelice i šljive rijetko meta ovih štetočina.

Pregled voćnjaka na prisutnost glodavaca

Kako ne bi došlo do značajnih oštećenja u voćnjaku, vlasnici trebaju pravovremeno otpočeti pregled nasada na prisutnost aktivnih rupa i tragove aktivnosti glodavaca (grizotine, izmet). Zimi, posebno ako je u nasadu snježni pokrivač, voluharice je teško uočiti s obzirom da je nemoguće otkriti aktivne rupe kao tijekom vegetacije. U međuvremenu one čine štete na kori voćke, a štete se uočavaju tek kada snijeg okopni. Kada se radi o visokoj brojnosti voluharica, moguće je opaziti njihove tragove po snijegu, a tragovi kopanja oko debla (posebno mlađih voćaka) potvrđuju njihovu prisutnost i aktivnost.

Nekemijske mjere zaštite

Zatravljeni voćnjaci češće su izloženi napadu voluharica i zečeva, nego nasadi u kojima se tlo kultivira. Kultivacijom se narušavaju sustavi hodnika po kojima se glodavci kreću i zadržavaju i ubijaju jedinke koje se u njima nalaze. Visoka trava i grane koje se spuštaju nisko prema tlu odlična su zaštita tim štetočinama od njihovih prirodnih neprijatelja. Zato je važno zatravljene površine održavati urednima i pokošenima. Površinu oko baze debla potrebno je kultivirati ili tretirati odgovarajućim herbicidom te ju držati čistom od bilo kakve vegetacije. Sav suhi biljni materijal, sijeno, malč i sl. koji mogu služiti kao hrana ili pospješuju zadržavanje tih štetočina, potrebno je ukloniti iz nasada. Površinu između stabala treba redovito kositi te načiniti široki otkos oko voćnjaka, kako bi se spriječio dolazak glodavaca izvana. Postavljanje klopki za zečeve po nasadima, a također i lov na zečeve uz lovne dozvole, u nekim zemljama dodatna su mjera zaštite od tih štetočina. Također je dobro pospješiti ulogu prirodnih neprijatelja glodavaca – ptica (sova, jastreb, sokol) tako što ćemo u nasad postaviti stupove visine do 5 metara s „T“ završetkom, kako bismo im omogućili „opažačka“ mjesta i bolju učinkovitost. Važno je da se takve ograde izrade i postave dovoljno visoko oko debla (do oko 90 cm), kako ih glodavci ne bi preskočili (posebno kada je nasad pod snijegom), odnosno ukopaju dovoljno duboko (15-20 cm), kako se, primjerice, voluharice ispod njih ne bi provlačile.

Kemijsko suzbijanje

Kemijsko suzbijanje voluharica provodi se primjenom rodenticida sve do proljeća dok su glodavci usmjereni na voćnjake. Kod jake zaraze suzbijanje može otpočeti već prije berbe, a temeljito ga treba provesti odmah nakon berbe. Ručno postavljanje mamaca u aktivne rupe vrlo je učinkovito, ali i zahtjevno ako se radi o velikim nasadima. Mamci se također mogu stavljati u „trapove“, u ili ispod kojih se glodavci rado sakrivaju, načinjene od komada cijevi, uzduž razrezanih guma, crijepova, komada metala i sl. U njima su mamci zaštićeni od neciljanih organizama, ali i vremenskih utjecaja. Ako se za trapove koriste metalni dijelovi ili slični čvrsti materijali, potrebno ih je uklanjati kako u proljeće ne bi oštetili oštrice kosilica. Uvijek je preporučivo ostaviti upozorenja o provođenju suzbijanja rodenticidima u voćnjaku.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakRolada od keksa s kokosom
Sljedeći članakBrancin u vinu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.