width=Za tijesto:
– 20 dag brašna
– prstohvat soli
– 8 dag hladnog maslaca
– 1 žumanjak

Za nadjev:
– 35 dag sušenih datulja
– 1 žlica grož đica
– 100 ml crnog čaja npr. Earl Grey
– 5 dag lješnjaka
– 5 dag brazilskog oraščića
– 5 dag kikirikija
– 10 dag badema
– 6 jaja
– 5 žlica šećera

Kako biste dobili tijesto, pomiješajte brašno sa soli, maslacem i žumanjkom, te s 2-3 žlice hladne vode. Zamotajte ga u celofan i stavite 30 minuta u hladnjak. Za nadjev usitnite datulje i grožđ ice, te ih prelijte vrućim čajem i ostavite oko 30 minuta da omekšaju. U me đuvremenu prepržite oraščiće u tavi i narežite na grube komadiće. Skuhajte 4 jaja, ohladite i ogulite. Izvadite žumanjke. Datulje i grož đice procijedite. Dodajte im preostale bjelanjke i dobro promiješajte. (Žumanjke sačuvajte) Tijesto razvaljajte i pomoću kalupa izrežite četiri kruga. Tijesto prstima utisnite u okrugle kalupe te izrežite odgovarajuće „poklopce“ od ostatka tijesta. Od šećera i 1-2 žlice vode skuhajte sirup i ostavite ga da se malo ohladi. Dodajte mu smjesu datulja i oraha te sve zajedno dobro izmiješajte. Time napunite kalupe i u sredinu svakog kalupa stavite posoljeni žumanjak. Prekrijte tijestom, premažite preostalim žumanjcima i pecite 20-30 minuta na 200 º. Uz tortice možete poslužiti crni ili zeleni čaj.

Prethodni članakHugo koktel
Sljedeći članakCastagnaccio
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.