Punjene zapečene jabuke

51

– 4 velike kisele jabuke
– 4 žlice meda
– 1 šaka suhih brusnica ili grožđ ice
– 4 žlice grubo narezanih lješnjaka, oraha ili badema
– 4 žlicice maslaca
– 5 dag topljene čokolade
– maslac za mazanje lima ili vatrostalne posude

Pećnicu zagrijte na 200 °C, a lim ili vatrostalnu posudu tanko premažite rastopljenim maslacem. Opranim jabukama odrežite dio na kojem je peteljka. Nožićem ili žličicom izdubite sjemenke i dio sredine da dobijete lijepu udubinu. Budite pažljivi i pripazite da dno jabuke ostane čitavo kako pri pečenju ne bi iscurili ukusni sokovi. Izdubljeno “meso” jabuke usitnite i pomiješajte s ostalim sastojcima za punjenje. Pomiješajte sve sastojke ili u jabuku izravno punite: med, grožđ ice, lješnjake, orahe ili bademe, koje ste prije toga kratko popržili u suhoj tavi. Na sam vrh stavite komadić maslaca. Jabuke složite na pripremljen lim. Pecite ih 20 do 30 minuta. Pripazite da se tijekom pečenja jabuke ne raspadnu. Gotove su kada potamne. Ukrasiti ih možete preljevom od topljene cokolade a poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakGrasshopper – koktel
Sljedeći članakSrce za Valentinovo
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.