Projekt OPG Zlata vrijedan, kojim se bira najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) ove godine doživjet će 11. izdanje. Početkom rujna bit će proglašen pobjednik, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede.

Kao i dosad, stručni žiri izabrat će 21 finalista – iz svake županije te Grada Zagreba po jedan OPG.

U završnicu ulazi i troje mladih poljoprivrednika koji će se natjecati za najbolju mladu nadu u poljoprivredi. 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je istaknuo kako je taj projekt Večernjeg lista, ministarstva i Hrvatske radiotelevizije dobra prilika za promociji ljudi koji se bave poljoprivredom te pokazuje kako u poljoprivredi ima i lijepih stvari.

Prije osam-devet godina je bila drugačija situacija u poljoprivredi. Bitno je reći da se ide prema naprijed i da procesi koji trebaju ostaviti trag iza sebe traju, rekao je.

Važnim je istaknuo nagradu za mladu nadu u poljoprivredi jer su, kako je kazao, mladi stup i generator razvoja poljoprivrede.

Rekao je kako će ministarstvo nastaviti podržavati takve projekte.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić je istaknuo kako je izbor ostavio dubok trag kada je u pitanju promocija poljoprivrede i života na selu.

Riječ je o projektu koji je poljoprivredu učinio vidljivom. Ljude koji su se odlučili njome baviti učinio zanimljivima i atraktivnima i za medije. Pokazao je kako je za dio mladih poljoprivreda atraktivan posao koji se isplati raditi, rekao je Klarić.

Predsjednik Uprave SPAR-a Hrvatska Helmut Fenzl je kazao kako je taj trgovački lanac projekt prepoznao kao važan te kako se uklapa u njegovu strategiju podupiranja malih obiteljskih gospodarstava i malih poduzetnika. Najavio je da će ga stoga nastaviti partnerski podržavati.