Održan je koordinacijski sastanak na temu poduzetih i planiranih aktivnosti i mjera na zaraženom području Lonjskog polja i okolice.

Nadležne institucije su razmijenile posljednje podatke i postupanja te utvrdile daljnje koordinirane aktivnosti. One su usmjerene na što je moguće brže i učinkovitije suzbijanje i širenje bolesti te očuvanje zdravlja ljudi i životinja.

Naime, s jučerašnjim danom ministrica Vučković je donijela Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bedrenice na zaraženom području. Zaraženim područjem (zonom zaštite) određeni su pašnjaci Osekovo, Repušnica i Gračanica na području Parka prirode „Lonjsko polje“. Na taj način je u zaraženom području, uz obvezno cijepljenje životinja protiv bedrenice, između ostalog, zabranjeno premještanje životinja i proizvoda životinjskog podrijetla sa zaraženog područja i na zaraženo područje. Zabranjeni su šumarski i poljoprivredni radovi, lov te su određene druge biosigurnosne mjere.

Kretanje područjem je ograničeno, ulaze kontrolira i nastavit će kontrolirati policija. Ulazak je moguć samo stručnim službama i osobama uz pismeno odobrenje veterinarskog inspektora. Propisane su i stroge preporuke za postupanje posjednika pri kontaktu sa životinjama. One uključuju nošenje zaštitnih odijela, rukavica i maske. U tijeku je distribucija vakcine za provedbu cijepljenja životinja protiv bedrenice. Također i distribucija zaštitne opreme i sredstava iz centralnog skladišta Ministarstva poljoprivrede, prema ekipiranoj veterinarskoj službi na terenu.

Ministrica je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti obeštetiti sve posjednike životinja koji se drže svih propisanih mjera u odnosu na držanje, označavanje, promet i zaštitu zdravlja životinja. Na sastanku je usuglašen daljnji nastavak suradnje službi na terenu. Kao prioriteti su označeni početak cijepljenja u zaraženom području. Zatim i intenziviranje veterinarskih pregleda na gospodarstvima u okolici. Osim toga i informiranje sektorskih saveza i udruženja te informiranje i građana o preporukama za smanjenje rizika od širenja bolesti.

Naime, na sastanku su sve uključene strane potvrdile kako je pridržavanje svih propisanim mjera od ključne važnosti za uspješno i učinkovito suzbijanje bolesti i sprječavanje njenog daljnjeg širenja te u konačnici za kasniji nastavak svih gospodarskih aktivnosti. To se naročito tiče zabrane premještanja životinja i životinjskih proizvoda sa zaraženog područja,

Iz navedenih razloga ovo Ministarstvo apelira na posjednike životinja da redovito prate i što je prije moguće prijavljuju ovlaštenim veterinarima bilo kakve promjene zdravstvenog stanja ili ponašanja na svojim životinjama.

Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bedrenice se nalazi na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje