Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je u petak, 22. siječnja 2021. sastanak s veleposlanikom Republike Albanije u Republici Hrvatskoj, Nj.E., g. Rizom Podom, na temu  razvoja bilateralne suradnje u području poljoprivrede između Republike Albanije i Republike Hrvatske. Na sastanku se razgovaralo o intenziviranju dosadašnje suradnje, posebno kroz tehničku pomoć hrvatske administracije po pitanju europskih integracija i harmonizacije albanskog nacionalnog zakonodavstva s europskim. 

Od siječnja 2007. godine, kada je potpisan Memorandum o suglasnosti između Ministarstava poljoprivrede Republike Hrvatske i Republike Albanije, a posebno od zadnje sjednice komisije za gospodarsku suradnju između Hrvatske i Albanije održane 2018. u Zagrebu, suradnja dviju zemalja u području veterinarstva i ruralnog razvoja kontinuirano jača. Također, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Agencija za ruralni razvoj Republike Albanije imaju potpisan Sporazum o suradnji. 

Ministrica Vučković ovim je povodom izjavila:

Uz obostrano zadovoljstvo shvaćamo važnost daljnjeg jačanja vanjsko trgovinske razmjene i poljoprivredne suradnje naših zemalja. Hrvatska može biti od pomoći Albaniji u području veterinarstva i sigurnosti hrane, kao i u administrativnim pitanjima harmonizacije zakonodavstva s europskim, a Hrvatska istovremeno ima veliku priliku za izvoz. Posebno bih istaknula naše vino, maslinovo ulje, perad i konditorske proizvode koje možemo ponuditi albanskom tržištu, za koje ćemo poticati potražnju.

Uz već postojeći veterinarski certifikat za izvoz svježeg mesa goveda iz RH u Albaniju, 2020. godine Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane usuglasila je s nadležnim tijelom Albanije veterinarsko-zdravstvene uvjete za izvoz proizvoda od jaja i izrađen je veterinarski certifikat.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje