Predstavnici stručnih službi Ministarstva poljoprivrede na čelu s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom održali su 21. travnja 2022. u Ministarstvu poljoprivrede sastanak s predstavnicima pčelara. Oni su proteklih dana u Međimurskoj županiji doživjeli pomor pčela.

Veterinarska i poljoprivredna inspekcija su od trenutka prijave slučaja na terenu. Uzeti su uzorci uginulih pčela, bilja, tla, saća i meda, a analizom istih će se utvrditi uzrok uginuća pčela. Temeljem izvještaja pčelara i inspekcija DIRH-a do sada je šteta zabilježena na 720 košnica.

Tražili smo pomoć županije i Ministarstva; ne samo putem financijskog obeštećenja već i da zajednički preventivno djelujemo i spriječimo takva događanja u budućnosti. Naišli smo na razumijevanje. Gubitci će biti sanirani te će se raditi na dodatnim educiranjima poljoprivrednika. Sve kako bi suživot nas pčelara i poljoprivrednika bio obostrano korektan i produktivan, istaknuo je poslije sastanka predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković.

Stručne službe obavezale su se učiniti sve kako bi pomoć bila brza i učinkovita, a daljnja šteta spriječena. Po uzoru na program pomoći po pitanju pomora pčela u 2020., formirat će se potpora oštećenim pčelarima. Ona će im omogućiti obeštećenje putem sredstava iz Državnog  proračuna. U što je moguće kraćem roku će se izraditi posebni natječaj za obnovu proizvodnih potencijala iz Mjere 5.

Također, Ministarstvo će u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom izdati i formalnu uputu i naputak za postupanje u ovakvim slučajevima; sve kako bi se olakšala teška situacija oštećenim pčelarima i dodatno koordinirala postupanja nadležnih tijela te ubrzala potrebna pomoć. Savjetnici Ministarstva poljoprivrede preventivno će udvostručiti svoje već značajne napore u educiranju poljoprivrednih proizvođača vezano uz opasnosti nesavjesnog korištenja sredstava za zaštitu bilja.

-Izražavamo žaljenje te dijelimo zabrinutost s međimurskim pčelarima. Sastanak je bio konstruktivan i produktivan. Rezultirat će nizom aktivnosti svih uključenih; sve kako bismo prevenirali ovakve slučajeve i potaknuli odgovorno i savjesno ponašanje onih koji koriste sredstva za zaštitu bilja. Reagirali smo brzo i konkretno i 2020. godine, ukupno smo osigurali potporu ukupno vrijednu 1,5 milijuna. Pri tome smo obeštetili 38 pčelara s ukupno 1.300 pčelinjih zajednica i omogućili obnovu proizvodnih potencijala 16 pčelara. Saniranje štete i obnovu proizvodnje ćemo omogućiti i sada. Radimo na unapređenju sustava odgovornog korištenja sredstava za zaštitu bilja, izjavio je državni tajnik Zdravko Tušek.

Naime, Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) sustav se nadograđuje kako bismo imali detaljnije podatke o korisnicima i korištenju pesticida. Softverski sustav će se povezati s prodajnim mjestima te na taj način omogućavati preuzimanje kataloga SZB od strane prodajnih mjesta, mogućnost provjere prava kupovine za pojedinog kupca i zaprimanje podataka o prodaji sa strane FIS sustava. Nakon uspostave nadograđenoga sustava u FIS-u će biti evidentirana točna količina sredstava za zaštitu bilja koju je kupac (imenom i prezimenom) kupio na određenom prodajnom mjestu u određenom vremenskom periodu.

Također, svako postupanje s pesticidima regulirano je Zakonom o održivoj uporabi; pri tome svatko tko koristi pesticide namijenjene za profesionalnu primjenu da bi kupovao i primjenjivao navedene pesticide mora imati valjanu iskaznicu; s njom dokazuje da je prošao edukaciju o održivoj uporabi pesticida. Propisano je da profesionalni korisnik, ako tretira poljoprivrednu kulturu u vrijeme cvatnje kontaktnim sredstvom opasnim za pčele, mora najmanje 72 sata prije tretiranja obavijestiti najbližu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez. U vrijeme cvatnje zabranjena je uporaba sistemičnih sredstava opasnih za pčele.

Primjena kontaktnih sredstava opasnih za pčele u vrijeme cvatnje dopuštena je samo u noćnim satima. Kod tretiranja višegodišnjih nasada treba paziti na floru koja služi za zatravljivanje; također i na korovnu floru koje ne smiju biti u cvatnji; odnosno moraju biti pokošene u trenutku tretiranja sredstvima opasnim za pčele ili se mora na drugačiji način spriječiti da sredstvo ne dođe u dodir s njom. Novi Zakon o održivoj uporabi pesticida izglasan je u Hrvatskom saboru te će stupiti na snagu krajem travnja ove godine. U odredbama novog Zakona su uz pčele obuhvaćeni i drugi divlji oprašivači; propisano je da profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele moraju obavijestiti, osim najbliže udruge pčelara i Hrvatskog pčelarskog saveza, i povjerenika za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama.