Hrvatska poljoprivredna komora provodi projekt „Cap for Us“, u sklopu kojeg je u srijedu, 12.svibnja 2021. održana prva on line radionica. Na njoj su predstavnici iz Italije prenijeli hrvatskim poljoprivrednicima, predstavnicima resornih institucija, saborskim zastupnicima, te drugim dionicima iz sektora poljoprivrede, svoja iskustva iz voćarstva, povrtlarstva, maslinarstva i vinogradarstva. Također, prenijeli su i mogućnosti razvoja poljoprivrede kroz novo Programsko razdoblje 2021.-2027.

Projektom „CAP for US“ kroz 4 radionice i završnu konferenciju prikazat će se različiti sektori poljoprivrede Italije, Austrije, Slovenije i Poljske. Projektom se želi ostvariti sinergija različitih dionika; poljoprivrednika, donositelja odluka, agrarnih novinara, studenata, profesora, poljoprivrednih savjetnika i predstavnika udruga. Cilj je razmjena iskustava s drugim državama članicama i primjena novih praksi u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Cilj  projekta je doprinijeti promjeni negativnog razmišljanja o poljoprivredi i poljoprivrednoj politici. Cilj je i ukloniti barijere koje sprečavaju hrvatske poljoprivrednike da pređu na moderne tehnologije, pružiti nova znanja i u konačnici povezati struku i praksu, mlade i stare poljoprivrednike, hrvatske i europske poljoprivrednike. Dugoročni cilj projekta bio bi promjena svijesti i primjena novih praksi u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, izjavio je na otvaranju prve radionice u nizu Mladen Jakopović predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Udruga predstavlja više od pola poljoprivrednih gospodarstava Italije

Paolo di Stefano, voditelj međunarodnih i europskih poslova najveće talijanske poljoprivredne udruge  Coldiretti sudionicima radionice je iznio podatka da ova udruga ima 1,6 milijuna članova. Oni predstavljaju više od polovine poljoprivrednih gospodarstava u Italiji.

Prva smo poljoprivredna organizacija u Italiji i jedna od najvažnijih u Europi. Imamo sjedište u Rimu i ured u Bruxellesu u kojem je zaposleno pet osoba. U Italiji imamo preko stotinu predstavništava u svim regijama i pokrajinama. Talijanska poljoprivreda vrijedna je oko 80 milijardi eura samo u proizvodnji. Ako pribrojimo sve sektore planinskih i ravničarskih područja i cjelokupni prehrambeno-prerađivački sektor, ukupna vrijednost je oko 540 milijardi eura što je 25 % talijanskog BDP-a. Čak 20 % talijanske poljoprivredne proizvodnje čine proizvodi s oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Imamo ukupno 850 proizvoda sa zaštićenim oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla u sektorima poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva, izjavio je Paolo di Stefano.

5 ključnih elemenata poljoprivrede

Poljoprivredni model koji promiče Coldiretti i općenito talijanska poljoprivreda temelji se na pet ključnih elemenata. To su multifunkcionalnost, poboljšanje položaja poljoprivrede u lancu hrane, inovacije, transparentnost prema potrošaču i jednaka tržišna pravila.

Što se tiče multifunkcionalnosti, u Italiji se jedna od ključnih prekretnica u poljoprivredi dogodila prije dvadeset godina. Tada je 2001. g. usvojen zakon koji je proširio granice poljoprivredne djelatnosti. Od jednostavnog uzgoja poljoprivrednih kultura i životinja, preko prerade prehrambenih proizvoda do prodaje na poljoprivrednom gospodarstvu i putem direktne prodaje na tržištu. Pokrenuli smo organizaciju  tržnice Campagna Amica. To je mreža tržnica i prodajnih mjesta koja danas broji 7.000 poljoprivrednih gospodarstava, 2.300 objekata seoskog turizma i 1.200 otvorenih i zatvorenih tržnica koje otvaramo u svim glavnim gradovima pokrajina. Tamo se prodaju provjereni lokalni proizvodi koji su ishodili vrlo stroge certifikate, objasnio je Paolo di Stefano.

U četiri je video priloga predstavljeno isto toliko primjera uspješne poljoprivredne proizvodnje u Italiji. U voćarskom sektoru svoju ekološku proizvodnju maslina i gospodarstvo Liberace predstavila je mlada poljoprivrednica Benedetta iz pokrajine Brindisi. Poljoprivredno gospodarstvo Liberace bavi se uzgojem devet različitih sorti maslina na vlastitih 30 hektara maslinika. Kroz modernu proizvodnju svoje izuzetno kvalitetno maslinovo ulje plasiraju na veliki broj tržišta, te iz godine u godinu primjenjuju nove tehnologije, znanja i inovacije u proizvodnji, a koriste i brojne pogodnosti EU fondova. 

Kroz primjer tvrtke Arrabito, koje se nalazi u mjestu Donnalucata u sklopu općine Scicli, na jugoistoku Sicilije, prikazano je kako se odvija proizvodnja voća i povrća na 35 hektara modernih poljoprivrednih površina plasteničke proizvodnje rajčica. Ova tvrtka zatvara cijeli krug od proizvodnje, preko plasiranja na tržište do prijevoza proizvoda.

La Guardiense je jedna od najvećih poljoprivrednih zadruga u Italiji sa 60 godina zadrugarske tradicije i enološke povijesti. Ima 1000 članova, 1500 hektara vinograda, 20 milijuna kilograma proizvedenog grožđa. Nalazi se u općini Guardia Sanframondi u pokrajini Benevento na jugu Italije. Pravi je primjer kako udruženi proizvođači mogu ostvariti daleko bolje rezultate i dohodak te poziciju na tržištu. Zadruga Guardiense vlasnik je jednoga od najvažnijih postrojenja za pjenušanje vina na jugu Italije.

Prikazan je i primjer poljoprivrednog gospodarstva ABIM iz regije Kampanije kao primjer uspješne digitalizacije u povrtlarstvu. 

U sklopu radionice održane su 4 odvojene tematske rasprave na kojima je preko 60 sudionika razgovaralo o jačanju OPG-a u okviru novog ZPP-a, udruživanje u proizvođačke organizacije/zadruge, korištenju novih tehnologija i metoda proizvodnje te dobrim poljoprivrednim praksama i inovativnim zelenim rješenjima.

Poljoprivreda Italije

U Italiji je ukupno 1,5 milijuna poljoprivrednih subjekata. Od toga je 413.000 odnosno 27,3 posto poljoprivrednih gospodarstava, a među njima je barem 30 posto OPG-ova. Od 1,5 milijuna poslovnih subjekata većina su upravo obiteljska poduzeća. Ukupno korištena poljoprivredna površina u Italiji iznosi 12,5 milijuna hektara, a svako gospodarstvo u prosjeku koristi oko 12,5 hektara. Tri glavna sektora talijanske poljoprivrede su vinogradarstvo i vinarstvo, maslinarstvo te uzgoj voća i povrća. Italija je drugi najveći proizvođač maslinovog ulja. Prošle godine 400.000 proizvođača proizvelo je 366.000 tona, a među njima je 43 proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti. 4 su proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla, što govori o kvaliteti talijanskih maslinovih ulja . U Italiji se uzgaja 533 sorte maslina te su po očuvanju bioraznolikosti jedinstveni u svijetu.

Što se tiče vina, Italija je najveći proizvođač vina u svijetu. Prošle godine Italija je proizvela 51 milijun hektolitara vina čija je proizvodna vrijednost 11 milijardi eura. Od toga se šest milijardi odnosi na izvoz. I u sektoru voća i povrća su drugi proizvođač u Europi s 21,7 milijuna tona proizvedenog voća i povrća. Vrijednost izvoza je od oko 3,7 milijardi eura.  U Italiji je jako važna i ekološka poljoprivreda. Na nju otpada više od 2 milijuna hektara što predstavlja preko 15 posto iskoristive poljoprivredne površine. Njeno tržište se procjenjuje na oko 6 milijardi eura, a 50 posto proizvedenog namijenjeno je izvozu. Prosječna korištena površina u biološkoj poljoprivredi je veća i iznosi oko 30 hektara.