Vrijeme pripreme (bez hlađenja): 30 minuta
Sastojci:
✦800 g krem sira (ABC ili Philadelphia)
✦400 g gaude
✦2 žlice gotovog pesto umaka
✦1 žličica senfa
Dekoracija i posluživanje:
✦svježi ružmarin i crveni papar u zrnu (za vjenčić)
✦crni papar u zrnu (za oči i gumbiće)
✦malo radiča ili tikvice (za šal)
✦vrh male mrkvice (za nos)
✦komadić crvene paprike ili cherry rajčice (za usta)
✦par slanih štapića (za ruke)
✦krekeri za posluživanje (npr. Bake rolls)
Priprema: 1. U većoj zdjeli pomiješajte 600 g krem sira i naribanu gaudu. Malo posolite i popaprite po ukusu. Smjesu dobro povežite i izmijesite rukama. Podijelite na 2 dijela – veći dio za trup (⅔ smjese) i manji za glavu (⅓ smjese).
2. U veći dio smjese (⅔) dodajte pesto pa dobro izmiješajte. U manji dio smjese (⅓) dodajte senf i isto dobro izmiješajte. Od obje smjese oblikujte 2 kugle, što pravilnije. Ako vam se malo teže oblikuju stavite na sat vremena u hladnjak pa opet pokušajte.
3. Manju tacnu ili ravni tanjur obložite aluminijskom folijom, te na nju položite kugle od sira. Svaku kuglu po površini pažljivo pokrijte prozirnom folijom, te stavite u zamrzivač preko noći, da se kasnije lakše oblikuju i premazuju.
4. Barem 6 sati prije posluživanja izvadite kugle iz zamrzivača. Pozicionirajte manju kuglu (glavu) povrh veće, te sve nožićem premažite preostalim krem sirom kojeg ste izmiksali s malo kiselog vrhnja po potrebi. Dekorirajte prema slici ili prema želji. Do posluživanja držite u hladnjaku, barem 5-6 sati.
Savjet više: po želji možete u krem sir u manji dio dodati i malo sjeckanog luka ili češnjaka. Možete dodati i začine po želji, slobodno se poigrajte okusima – crvena mljevena paprika, chilli, tabasco umak…
Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:
Pileća juha s domaćim noklicama
Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom
Punejne pileće rolice s pireom od batatata
Francuska salata s grčkim jogurtom