width= 1 glavica luka
1 poriluk 
2 srednje velika krumpira 
250 g kuhanog bijelog graha
1/2 glavice cvjetače
sol i papar
mljevena crvena paprika
2 mahune kardamoma
oko 1 l povrtnog temeljca
1 dl mlijeka
maslinovo ulje
maslac
list peršina

Očistite cvjetaču od vanjskih listova i operite je. Narežite glavicu na ploške debljine 0,5 cm. Stavite cvjetaču u zdjelu i začinite s malo soli, paprom, crvenom mljevenom paprikom i smrvljenim sjemenkama kardamoma. Posudu obložite papirom za pečenje i malo je nauljite. Rasporedite cvjetaču i stavite odozgo listiće maslaca. Pecite cvjetaču u pećnici zagrijanoj na 180°C 20-tak minuta. U međuvremenu narežite luk i poriluk i pirjajte ih na par žlica maslinovog ulja na laganoj vatri. Dodajte na kockice narezan krumpir i ocijeđeni grah. Kratko propirjajte pa zalijte temeljcem. Posolite i kuhajte pokriveno na srednje jakoj vatri 20-30 minuta (dok krumpir nije kuhan). Kad je cvjetača pečena, odvojite jedan dio manjih cvjetića, a ostatak dodajte u juhu. Dodajte mlijeko i kuhajte sve zajedno 5 minuta. Izmiksajte juhu u kremu uz pomoć blendera ili štapnog miksera. Vratite u lonac i podesite gustoću prema ukusu, tj. ako vam je pregusta dodajte još temeljca i kratko prokuhajte, ako vam je prerijetka ostavite da kuha lagano dok se ne zgusne. Rasporedite juhu u tanjure, dodajte u svaki prethodno odvojene cvjetiće cvjetače i sitno nasjeckan peršin. Po želji juhu poslužite uz kockice preprženog kruha.

Prethodni članakOcat s medom
Sljedeći članakDomaći slanci
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.