Sastojci za mesne okruglice
– 120 g šampinjona
– 3 češnja češnjaka
– 1 glavica luka
– 450 g mljevenog mesa
– 2-3 žlice krušnih mrvica
– 3 žlice usitnjenog peršina
– 1 jaje
– 1 ljuta papričica
– papar, sol, suhi začini po želji
Sastojci za umak
– 1 glavica luka
– 2 češnja češnjaka
– 800 ml sjeckane rajčice
– 2 do 3 žlice pasirane rajčice
– 100 ml crnog vina
– začini po želji, papar, sol
– peršin
šampinjone očistite, operite i osušite, te ih sitno nasjeckajte. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte sitno nasjeckane šampinjone, isjeckani luk, pasirani češnjak, začine po ukusu, jaje, peršin i mrvice, te sve dobro izmiješajte rukom. Posudu za pečenje prekrite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 175°C. Rukama napravite okruglice, te ih zatim stavite u posudu i pećnicu da se peku oko 20 do 25 minuta. Poslužite ih uz umak od rajčice kojeg ćete napraviti tako da u veću posudu stavite maslinovog ulja, dodajte sitno isjeckani luk i pržite dok luk ne omekša. Zatim dodajte pasirani češnjak i kratko pržite, pa dodajte konzervu sa sjeckanom rajčicom, prelijte vinom, dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte dok umak ne zgusne. Na kraju začinite po ukusu i dodajte okruglice, te kuhajte još 5 minuta sve zajedno. Okruglice poslužite s pire krumpirom. Ukrasite s peršinom ili bosiljkom.