PRIPREMITE:
3 kg svinjske glave
1 kg nemasnoga svinjskog mesa
2 kg svinjskih srca
2 kg svinjskih kožica
4 glavice mljevenog luka
2 glavice mljevenogcešnjaka
22 dag kuhinjske soli
2 dag mljevene slatke paprike
3 dag papra
4 šalice mesne juhe
dobro oprane svinjske želuce
Osnovne sirovine za izradu tlačenice stavite u vrelu vodu i polagano kuhajte dok meso ne omekša, tako da se počne odvajati od kosti glave. Zatim sve sastojke procijedite, ohladite, odvojite kosti i hrskavice, narežite na krupnije komade. Usitnjenom mesu dodajte pripremljene začine i promiješajte postupno ulijevajući juhu u kojoj je meso kuhano. Pripremljenim nadjevom punite dobro oprane svinjske želuce i otvor podvežite špagom. Oblikovane tlačenice stavite u zagrijanu vodu i kuhajte oko 1,5 sati na laganoj vatri. Tijekom kuhanja tlačenice povremeno okrečite i na nekoliko mjesta probodite tankom iglom, kako bi izišli suvišan zrak i tekućina. Skuhane tlačenice isperite od suvišne masnoće nakupljene na površini ovitka tijekom kuhanja i položite na čistu površinu. Prekrijte ih čistom krpom i opteretite daskom i težim predmetom, kako bi se spljoštile. Nakon toga nekoliko ih dana izložite hladnom dimu i do uporabe pohranite na hladno. Poslužite ih narezane kao hladno predjelo s lukom i domaćim kruhom.