Sastojci (za 4 osobe):

  • 4-6 svinjskih odrezaka (kare)
  • 3 žlice ulja
  • 1 luk
  • 3 manje mrkve
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 200 ml temeljca ili juhe
  • 5 žlica pasirane rajčice
  • sol, papar
  • svježi sjeckani peršin

Priprema:

  1. Svinjske odreske operite i osušite. Ako imate komade s kostima, odvojite kosti oštrim nožem. Ispržite ih na vrućem ulju u većem i dubljem loncu (sa svake strane oko 5 minuta). Zatim ih izvadite iz lonca, posolite i popaprite. Poklopite ih plastičnom folijom i držite na toplom dok pripremate umak.
  2. Dok se meso prži, vi pripremite povrće. Luk očistite i nasjeckajte na kockice. Mrkvu ogulite i nasjeckate također na kockice. Na masnoći od prženja mesa popržite luk nekoliko minuta, da postane staklast. Dodajte mrkvu pa popržite još minutu.
  3. Sve podlijte vinom, a kad ono malo ispari, dodajte temeljac. Pustite da zakipi, smanjite vatru pa u polupoklopljenom loncu kuhajte oko 15 minuta. Dodajte pasiranu rajčicu te začinite solju,  paprom i sjeckanim peršinom.
  4. Vratite komade mesa u umak te poklopljeno pirjajte još oko 15 minuta, da meso omekša. Posljednjih 5-10 minuta možete otklopiti lonac kako bi višak tekućine ispario i umak se malo reducirao.
  5. Poslužite odmah s prilogom po želji (preporuka – kroketi od krumpira).

Vrijeme pripreme: oko 45 minuta

Savjet više: Ovo jelo podjednako je dobro ako se radi s odrescima piletine ili npr. teletine, a ako je potrebno, umak možete zgusnuti i s malo gustina razmućenom u žlici vode.

Pročitajte ostale recepte:

Prethodni članakPiletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom
Sljedeći članakKelj varivo s kobasicom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.