Sastojci (za 4 osobe):
- 4-6 svinjskih odrezaka (kare)
- 3 žlice ulja
- 1 luk
- 3 manje mrkve
- 100 ml suhog bijelog vina
- 200 ml temeljca ili juhe
- 5 žlica pasirane rajčice
- sol, papar
- svježi sjeckani peršin
Priprema:
- Svinjske odreske operite i osušite. Ako imate komade s kostima, odvojite kosti oštrim nožem. Ispržite ih na vrućem ulju u većem i dubljem loncu (sa svake strane oko 5 minuta). Zatim ih izvadite iz lonca, posolite i popaprite. Poklopite ih plastičnom folijom i držite na toplom dok pripremate umak.
- Dok se meso prži, vi pripremite povrće. Luk očistite i nasjeckajte na kockice. Mrkvu ogulite i nasjeckate također na kockice. Na masnoći od prženja mesa popržite luk nekoliko minuta, da postane staklast. Dodajte mrkvu pa popržite još minutu.
- Sve podlijte vinom, a kad ono malo ispari, dodajte temeljac. Pustite da zakipi, smanjite vatru pa u polupoklopljenom loncu kuhajte oko 15 minuta. Dodajte pasiranu rajčicu te začinite solju, paprom i sjeckanim peršinom.
- Vratite komade mesa u umak te poklopljeno pirjajte još oko 15 minuta, da meso omekša. Posljednjih 5-10 minuta možete otklopiti lonac kako bi višak tekućine ispario i umak se malo reducirao.
- Poslužite odmah s prilogom po želji (preporuka – kroketi od krumpira).
Vrijeme pripreme: oko 45 minuta
Savjet više: Ovo jelo podjednako je dobro ako se radi s odrescima piletine ili npr. teletine, a ako je potrebno, umak možete zgusnuti i s malo gustina razmućenom u žlici vode.
Pročitajte ostale recepte:
- Lungić pečen u slanini s krumpirom i ljutikom
- Piletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom
- Kelj varivo s kobasicom
- Odresci od tune na pireu od blitve
- Teleći medaljoni u umaku od gljiva
- Rižoto od morskih plodova
- Svinjski medaljoni alla Italia