Sastojci (za 4-6 osoba):

  • 2-3 žlice masti ili ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 manja glavica kelja
  • 4 srednje velika krumpira
  • 1 žličica mljevene paprike
  • sol, papar
  • 1 žlica gustina
  • voda po potrebi
  • komad suhih rebara
  • 4 kranjske kobasice

Priprema:

  1. Krumpir očistite i narežite na kockice veličine zalogaja. Kelj očistite, uklonite onaj najtvrđi dio i dobro operite, pa ga narežite na prst široke rezance. Poparite tj. prokuhajte ga u kipućoj vodi oko 5 minuta. Ocijedite.
  2. Luk nasjeckajte na kockice pa ga u većem loncu popržite na ugrijanom ulju dok ne postane staklast i počne se raspadati, oko 5-10 minuta (uz podlijevanje vodom po potrebi). Sada dodajte krumpir, ocijeđeni kelj i mljevenu papriku. Nalijte vode toliko da prekrije povrće i sadržaj u loncu te dodajte i komad suhih rebara da se kuhaju zajedno s keljom. Posolite, popaprite i kuhajte na umjerenoj vatri dok povrće ne omekša (oko 30 minuta).
  3. Zadnjih 10 minuta kuhanja u varivo dodajte i kobasice te sve poklopljeno kuhajte dok se kobasice ne skuhaju. Zatim ih izvadite i ostavite na toplom.
  4. Varivo završite dodatkom sitno sjeckanog češnjaka i gustina kojeg ste razmutili u nekoliko žlica vode. Pomiješajte da se zgusne te po potrebi doradite okus solju i paprom. Poslužite s kuhanim kobasicama.

Vrijeme pripreme: oko 50 minuta

Savjet više: Tijekom kuhanja dodajemo komad suhog mesa (rebra) kako bi kelj dobio puniji okus.

Pročitajte ostale recepte:

Prethodni članakSvinjski odresci u umaku od mrkve
Sljedeći članakOdresci tune na pireu od blitve
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.