Sastojci (za 4-5 osoba):

  • 750 g telećih medaljona ili odrezaka od buta
  • suncokretovo ulje
  • 1 manja glavica luka
  • 250 g riže dugog zrna
  • 300 g šampinjona
  • 30 g brašna
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • sol, papar

Priprema:

  1. Šampinjone očistite vlažnim kuhinjskim ubrusom od nečistoća, te narežite na listiće. Luk oljuštite i sitno nasjeckajte. Meso očistite od eventualnih žilica i masnoća te ga posolite i popaprite s obje strane.
  2. Sitno nasjeckani luk popržite na nekoliko žlica ulja da postane staklast, umiješajte rižu, te je malo prepržite uz miješanje. Zatim sve podlijte s oko ½ l vode, posolite, te na laganoj vatri kuhajte u poklopljenom loncu, pazeći da vam riža ne zagori ako nestane vode. Promiješajte je povremeno.
  3. U dubljoj široj tavi ugrijte nekoliko žlica ulja. Na jakoj vatri popržite listiće gljiva dok ne postanu zlatno-smeđe. Zatim ih podlijte s 300 ml tople vode i kuhajte oko 15 minuta.
  4. Za to vrijeme stavite pržiti medaljone na vruću tavu na malo ulja. Pržite ih oko 5 minuta na jačoj vatri, da se zapeku i lagano „karameliziraju“sa svake strane, čuvajući sokove koje puste u tavu. Na kraju sve podlijte s malo vode da se „karamel“ od zapečenog mesa odvoji od tave. On nam je jako bitan za okus umaka od gljiva.
  5. Gljive izvadite šupljikavom žlicom u posudu, a od ostatka tekućine u kojoj su se kuhale gljive (po potrebi dolijte malo vode ako je tekućina isparila) i brašna napravite svijetlu zapršku – brašno razrijedite s malo vode te popržite na tekućini na kojoj su se kuhale gljive, miješajući pjenjačom da se ne stvore grudice. Kad ste dobili svijetlu zapršku, ulijte vrhnje za kuhanje, te sve povežite pjenjačom. Gljive vratite u umak, te posolite i popaprite.
  6. Meso koje ste ispržili dodajte u lonac s umakom, te ga pustite da se tu, u poklopljenom loncu, još lagano krčka 10-ak minuta. Zajedno s mesom, u umak obavezno dodajte i sokove od prženja mesa, koji će bijelom umaku promijeniti boju i dati glavninu okusa. Po potrebi dotjerajte začinjenost umaka.
  7. Medaljone poslužite uz kuhanu rižu, prelivene umakom od šampinjona.

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Savjet više: Šampinjone nemojte prati vodom, jer će upiti tekućinu i postati spužvasti. Najbolje ih je samo lagano prebrisati vlažnom krpicom ili kuhinjskim ubrusom.Ako vam se zaprška čak i uz miješanje malo zgrudala, taj problem ćete vrlo lako riješiti procjeđivanjem kroz gusto sito (a prije dodavanja vrhnja za kuhanje).Ovo jelo možete napraviti i s drugom vrstom mesa, kao što su na primjer odresci od pilećih prsa ili odresci od svinjetine.

Pročitajte ostale recepte:

Prethodni članakOdresci tune na pireu od blitve
Sljedeći članakRižoto s morskim plodovima
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.