Vrijeme pripreme: oko 60 minuta

Sastojci (4 osobe):

  • 800 g svinjskog filea (lungića)
  • 2 tikvice
  • 2 rajčice (grappolo sorta)
  • 350 g mozzarelle
  • 2 žlice sačuvanog pesta od hladnog
  • predjela
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • kajenski papar ili mljeveni čili, po želji

Priprema: Ako imate lungić u komadu, uklonite mu oštrim nožem eventualne masnoće i tetive. Narežite ga na manje i deblje medaljone, prekrijte prozirnom folijom te ih lagano istucite batićem za meso. Medaljone posolite i popaprite s obje strane. Pećnicu ugrijte na 200 °C. Tikvice i rajčice operite. Tikvice ukoso narežite na ploške debljine oko 1,5 cm, a rajčice tanje ploške oštrim nožem. Mozzarellu ocijedite, pa narežite na ploške, kao i rajčicu.

Veliki vatrostalni lim za pečenje poškropite maslinovim uljem. Na njega posložite tikvice (poželjno u jedno sloju). Nakapajte ih s 2 žlice maslinovog ulja, te posolite i popaprite. Preko njih posložite meso. Ploške rajčica i mozzarelle zatim posložite preko svakog komada mesa. Sve pospite s malo kajenskog papara, po želji. Pecite oko 25-30 minuta, dok meso ne postane mekano, a sir zlatno-smećkast i rastopljen. Gotovo jelo nakapajte s malo pripremljenog pesta i ukrasite listićima bosiljka. Poslužite odmah, po želji uz dodatak baguetta ili francuza.

Savjet više: meso je potrebno prekriti prozirnom folijom (ili vrećicom za zamrzavanje), a tijekom tučenja batićem – nemojte tući izravno po mesu, jer su vlakna ovog dijela mesa jako nježne strukture. Možete koristiti i kupovni pesto umak.

Pročitajte još recepata za ljetna jela:

Prethodni članakRižoto s morskim plodovima
Sljedeći članakDinje s pršutom i pestom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.