Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 ½  vezica bosiljka
  • ½ vezice peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 svježi čili
  • 1 žlica soka od limuna
  • 70 g badema ili kikirikija
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sol, svježe mljeveni papar
  • 1 dinja
  • 200 g pršuta

Priprema:

  1. Operite i prosušite začinsko bilje za pripremu pesta (umaka). Natrgajte listiće, pa ih ubacite u manji kuhinjski blender, zajedno s krupno sjeckanim češnjakom, čilijem očišćenim od ljutih sjemenki, bademima i/ili kikirikijima, sokom od limuna, maslinovim uljem, solju i paprom. Sve dobro izblendajte da dobijete gusti umak sa sitnim komadićima. Ako je pregusto ili premalo umaka, dodajte i koju žlicu vode. Probajte okus umaka i po potrebi dodajte još soli i papra.
  2. Dinju raspolovite i žlicom očistite sjemenke. Narežite je na kriške, pa im odstranite koru. Kriške prerežite na manje komade. Dekorativno ih posložite na tanjur, zajedno s tankim kriškama pršuta. Sve nakapajte pestom, te ukrasite još kojim listićem bosiljka. Po želji preko svega sameljite još malo šarenog papra.

Vrijeme pripreme: oko 30 minuta

Savjet više: Aromatični pesto možete pripremiti i pomoću štapnog miksera. Bitno je samo dobro usitniti i pomiješati sve sastojke. Pesto možete raditi od raznih kombinacija začinskog bilja i orašastih plodova. Pripremljeni pesto možete sačuvati u zatvorenoj staklenci 2 do 3 dana u hladnjaku.

Pročitajte još recepata za ljetni prilog jela:

Prethodni članakSvinjski medaljoni alla Italia
Sljedeći članakBruschette s cherry rajčicama, kozjim sirom i maslinama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.