Sastojci (4 osobe):
- 600 g krumpira
- 400 g mrkve
- 400 g cvjetače
- 3 jaja
- 4 žlice mlijeka
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 100 g ribanog sira
- svežnjić kopra ili drugog začinskog bilja po želji
Priprema:
- Krumpir, mrkvu i cvjetaču operite. Krumpir i mrkvu ogulite te narežite na ploškice debljine oko 1 cm. Sve zajedno s cvjetačom stavite kuhati u slanu vodu (tek toliko da pokrije povrće) te kuhajte narednih 15 – 20 minuta, dok povrće ne omekša, ali pazite da se ne raskuha.
- U međuvremenu pomiješajte jaja, mlijeko, vrhnje i ribani sir. Pećnicu ugrijte na 200 °C. Začinsko bilje operite, posušite i sitno nasjeckajte te dodajte u smjesu od jaja. Posolite i popaprite.
- Povrće izvadite iz vode i dobro ocijedite. Prebacite ga u veliku vatrostalnu posudu koju ste prethodno malo namastili. Sve prelijte smjesom od jaja, sira, i začinskog bilja i zapecite u pećnici oko 10 minuta dok se sir ne rastopi i dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Savjet više: Ovo se prilog može poslužiti i kao samostalni, bezmesni ručak, uz zdjelu zelene salate. Ako nemate svježe začinsko bilje slobodno koristite sušeno ili smrznuto.
Pročitajte još recepata za ljetni prilog jela:
- Dinje s pršutom i pestom
- Salata s cherry rajčicama, feta sirom i preljevom od meda i vlasca
- Grčka salata
- Bruschette s cherry rajčicama, kozjim sirom i maslinama
- Mahune na salatu
- Grčki pita kruh