Sastojci (4 osobe):

  • 600 g krumpira
  • 400 g mrkve
  • 400 g cvjetače
  • 3 jaja
  • 4 žlice mlijeka
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 100 g ribanog sira
  • svežnjić kopra ili drugog začinskog bilja po želji

Priprema:

  1. Krumpir, mrkvu i cvjetaču operite. Krumpir i mrkvu ogulite te narežite na ploškice debljine oko 1 cm. Sve zajedno s cvjetačom stavite kuhati u slanu vodu (tek toliko da pokrije povrće) te kuhajte narednih 15 – 20 minuta, dok povrće ne omekša, ali pazite da se ne raskuha.
  2. U međuvremenu pomiješajte jaja, mlijeko, vrhnje i ribani sir. Pećnicu ugrijte na 200 °C. Začinsko bilje operite, posušite i sitno nasjeckajte te dodajte u smjesu od jaja. Posolite i popaprite.
  3. Povrće izvadite iz vode i dobro ocijedite. Prebacite ga u veliku vatrostalnu posudu koju ste prethodno malo namastili. Sve prelijte smjesom od jaja, sira, i začinskog bilja i zapecite u pećnici oko 10 minuta dok se sir ne rastopi i dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Savjet više: Ovo se prilog može poslužiti i kao samostalni, bezmesni ručak, uz zdjelu zelene salate. Ako nemate svježe začinsko bilje slobodno koristite sušeno ili smrznuto.

Pročitajte još recepata za ljetni prilog jela:

Prethodni članakBruschette s cherry rajčicama, kozjim sirom i maslinama
Sljedeći članakMahune na salatu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.