Sastojci (za 8 tankih okruglih kruhića):

– 1 čaša (oko 200 ml) tople vode
– 1 paketić suhog kvasca
– 2 ½ – 3 čaše glatkog brašna
– 2 žličice soli
– 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

1. U zdjeli od miksera vilicom promiješajte toplu vodu i suh kvasac, pa pustite oko 5 minuta. Dodajte oko 2 ½ čaše brašna, čuvajući ostatak za doradu i ručno miješenje. Također dodajte i sol i maslinovo ulje, te nastavcima za tijesto miksajte oko 5 minuta. Ako je jako mokro, dodajte još malo brašna.

2. Kad ste tijesto izmiksali, završite miješanje ručno. Lagano pobrašnite podlogu, pa mijesite još oko 5 minuta, dok tijesto nije glatko i elastično, ali se ne prima previše za ruke ili za podlogu. Pokušajte štedjeti s dodavanjem brašna, da tijesto ne ispadne prežilavo. Tijesto položite u čistu zdjelu pouljenu s malo maslinovog ulja, okrenite ga da i s druge strane bude obloženo uljem, pa zdjelu pokrijte čistom krpom i pustite oko sat vremena da se diže, dok ne udvostruči volumen.

3. Lagano pritisnite dignuto tijesto da se spljošti, pa ga na podlozi lagano posutoj brašnom podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u disk, pa valjkom stanjite na promjer 18 – 20 cm i debljinu tijesta oko pola centimetra. Pazite da vam se tijesto ne zalijepi za podlogu, često ga okrećite.

4. Ugrijte dobro teflonsku tavu, te ju poškropite s nekoliko kapi ulja. Pobrišite višak ulja papirnatim ručnikom. Ovisno o veličini tave, možete istodobno peći 1-3 komada pita kruha. Stavite tijesto na tavu, pa pričekajte da se nakon cca. 30 sekundi počnu formirati mjehurići na površini. Okrenite tijesto na drugu stranu, pa ga pecite oko 1-2 minute, dok se ne počnu stvarati tostirani krugovi s te strane. Zatim još jednom okrenite i tostirajte još 1-2 minute na onoj prvoj strani. U ovom vremenu bi se pita kruh trebao početi malo napuhavati. Gotove pita kruhove držite pokrivene čistom krpom na tanjuru, dok ne ispečete sve do kraja. Proces valjanja i pečenja je vrlo jednostavan, pa ćete paralelno moći peći pite i istodobno valjati sljedeće.

Vrijeme pripreme (s dizanjem): oko 100 min

Savjet više:

Tijesto za pita kruh možete pripremiti i ranije: nakon što se tijesto dizalo sat vremena, možete ga pospremiti u hladnjak i tamo držati do 5 dana, pa peći kruhiće po potrebi.

Pita kruh je najbolje jesti svježe pečen, još mlak, ali ako Vam ostane viška, stavite ga u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i tako čuvajte do par dana.

Pročitajte još recepata za ljetni prilog jela:

Prethodni članakGrčka salata
Sljedeći članakSalata sa cherry rajčicama, feta sirom i preljevom od meda i vlasca
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.